Τελικά τι είναι καλύτερο να πάρουμε; MacBook Pro ή Dell XPS;

Από τον χρήστη esimeon, στις 16 November 2016

Πολύς λόγος γίνεται(ακόμα και από εμάς) για το γεγονός ότι η Dell με το XPS πλησιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και απειλεί την πρωτοκαθεδρία του MacBook Pro ως το κορυφαίο Laptop. Για να δούμε όμως συγκριτικά τα δυο λάπτοπ:

Μοντέλο MacBook Pro 13 χωρίς TouchBar Dell 13.3 Inch XPS 13-9000 Series
CPU i5 6ης γενιάς 2.0 GHz (Skylake) i7 6ης γενιάς 2.2GHz (Skylake)
Μνήμη 8GB LPDDR3 1866MHz 8GB DDR3
Οθόνη 13,3 ίντσες 13,3 ίντσες
Ανάλυση 2560 x 1600 3200 x 1800
Δίσκος 256GB PCIe-based SSD 256 GB SATA3
Γραφικά Intel Iris Intel Iris
Λειτουργικό macOS Sierra Windows 10
Θύρες 2x USB-C HDMI

2x USB 3.1

Media Card Reader

 

Μέση διάρκεια μπαταρίας 10 ώρες 8 ώρες
Λιανική Τιμή 1.879,00 ευρώ 1.720,00 ευρώ

Σημειώνουμε ότι δεν έχει έρθει στη χώρα μας ακόμη το μοντέλο XPS με τον νέο επεξεργαστή Kaby Lake, το οποίο όμως κατά τα άλλα θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, με επεξεργαστές 7ης γενιάς.

Εσείς ποιο θα διαλέγατε;

Προσωπικά με αφήνει εντελώς αδιάφορο το TouchBar, για αυτό και χρησιμοποιώ στην σύγκριση το μοντέλο MacBook χωρίς το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

Όσον αφορά τον επεξεργαστή, η διαφορά από τον i5 του MacBook στο i7 του XPS δεν πρόκειται να σας γίνει αισθητή, κυρίως λόγω της ανωτερότητας του λειτουργικού macOS σε σχέση με τα Windows 10 αλλά και του γεγονότος ότι το MacBook χρησιμοποιεί πολύ καλύτερη μνήμη αλλά και πιο γρήγορο δίσκο SSD.

Αν εστιάσουμε στη μπαταρία, η εμπειρία έχει δείξει ότι η Apple είναι πολύ συντηρητική στις επιδόσεις της μπαταρίας που αναφέρει και πολύ πιθανό να δείτε επιδόσεις πολύ πιο πάνω από τις 10 ώρες που αναφέρεται. Το αντίθετο μπορώ να πω για τα Windows 10 όπου κάποιες διεργασίες που τρέχουν στο παρασκήνιο και καταλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό του CPU load θα μειώσουν πολύ τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας.

Η οθόνη-ανάλυση του Dell είναι ανώτερη του MacBook, όμως η Apple αναφέρει ότι έχει βελτιώσει πάρα πολύ την ποιότητα εικόνας σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Όπως έχω ξαναπεί η ανάλυση 4Κ μου φαίνεται overkill για φορητές συσκευές, ενώ η ποιότητα μπορεί να συγκριθεί μόνο αν τα δυο μηχανήματα μπουν δίπλα δίπλα.

Τέλος, οι θύρες… έχουμε ξοδέψει πολλές λέξεις στα podcast μας σχετικά με αυτές. Ελπίζουμε το USB-C να είναι το μέλλον και αυτό το μέλλον.. να έρθει σύντομα.

Η διαφορά στην τιμή είναι της τάξης των 160 ευρώ (περίπου 10% επάνω) αλλά σε αυτήν σίγουρα θα πρέπει να προσθέσετε και κάποια dongles που θα χρειαστείτε. Η σωστή κίνηση φυσικά είναι να τα αγοράσετε από το εξωτερικό, κατά προτίμηση amazon (UK) και να επιλέξετε κάποια που έχουν αρκετά καλά reviews.

Αν μετράτε το παραμικρό ευρώ που ξοδεύετε, τότε σίγουρα η λύση που θα επιλέξετε θα είναι το Dell XPS 13. Όμως, το γεγονός ότι θα βρίσκεστε στην πλατφόρμα Windows ίσως αποδειχθεί μοιραίο, δεδομένου του ότι θα ξοδέψετε και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Στην αντίπερα όχθη, για αυτά που προσφέρει, το MacBook Pro δεν είναι και τόσο ακριβό, προσφέρει την γνωστή και απαράμιλλη ποιότητα κατασκευής και υψηλές επιδόσεις. Το μεγαλύτερο ατού του, για αυτή αλλά και τις παλαιότερες γενιές MacBook συνεχίζει να είναι η αξιόπιστη πλατφόρμα mac OS.

Για αυτούς τους λόγους, προσωπικά πιστεύω πως η πλάστιγγα συνεχίζει να γέρνει υπέρ του MacBook Pro…. but only just!

Όπως και να έχει, η επιλογή είναι δική σας.

Published

Updated

Author

esimeon

Categories

Opinion