Αν δεν μπορείς να τους κερδίσεις, τότε…πήγαινε μαζί τους.

Από τον χρήστη esimeon, στις 21 July 2015

Αυτό φαίνεται να είναι το μότο των CEO των εταιριών του Soundhound, του Soundcloud αλλά και του Shazam. Με την έλευση του  music και των curated playlists, οι παραπάνω εταιρείες έπρεπε να λάβουν θέση.

Το μεν Shazam, το οποίο είναι και το μόνο που χαίρει της τύχης και της εκτίμησης να είναι η μηχανή που χρησιμοποιεί το Siri για να αναζητήσει ένα καινούριο τραγούδι, ήταν και η πρώτη εφαρμογή που είχε δώσει την ευκαιρία στον κόσμο να ακούσει το κομμάτι που μόλις είχε αναγνωρίσει, μέσω του beats music. Ναι, την μουσική υπηρεσία, που ήταν ο πρόδρομος του  music. Με την ίδια λογική λοιπόν, δεν θα μπορούσε να αφήσει στην απέξω το  music. Κάτω από το Rdio, λοιπόν, υπάρχει η επιλογή να ακούσεις το κομμάτι σου μέσω  music. Λίγο πιο κάτω έχεις την επιλογή να ακούσεις beats 1, αν το τραγούδι αυτό ειναι featured σε κάποια από τις playlists του σταθμού. Περίεργο χαρακτηριστικό, το οποίο δεν ξέρω αν μπορεί να βοηθήσει με κάποιο τροπο είτε το ίδιο το Shazam, ποσό μάλλον το  music. Τέλος, κάτω από όλα τα παραπάνω, θα βρεις την επιλογή του listen on Spotify…for free! Δυστυχώς, δεν είναι και τόσο σωστή διατύπωση. Μάλλον για να σε κάνει να κανείς κλικ ειναι, καθώς δεν μπορείς να ακούσεις κανένα συγκεκριμένο τραγούδι στο Spotify τζάμπα. Αντιθέτως μεταφέρεσαι στο αντίστοιχο άλμπουμ και στην καλύτερη περίπτωση θα καταφέρεις να είσαι τυχερός και να το ακούσεις στην αρχή του shuffle.

Ahead of the Super Bowl, Beyonce says take that, haters! | Trackur

Φυσικά το Shazam φοβήθηκε και φαίνεται πως δε σταμάτησε εκεί. Για να προσπαθήσει να κρατήσει κοντά του τον κόσμο, οχι ως πλατφόρμα μουσικής, αλλά ως πλατφόρμα ανακάλυψης μουσικής πήγε ένα βήμα παραπέρα και υπέγραψε με αρκετούς και γνωστούς καλλιτέχνες για να βάλει στην αρχική του σελίδα τις προτιμήσεις τους. Για παράδειγμα μπορείς να ακούσεις ποια τραγούδια “βρήκε” η Beyoncé, χρησιμοποιώντας το Shazam. Ναι ξέρω, μάλλον δεν ακούει judas priest, αλλά δεν πάθει να είναι ενδιαφέρον. Και ναι. Είναι η άπολυτη αντιγραφή. Είναι μια αντιγραφή επιπέδων Samsung, καθώς αυτό που κάνει είναι να προσπαθεί να μιμηθεί τα playlists που δημιουργούν καλλιτέχνες για το  music ως curators. Φυσικά, μια τέτοια βεβιασμένη κίνηση έχει και αμφίβολα αποτελέσματα, όπως όταν η Selena Gomez χρησιμοποίησε το Shazam για να “βρει” το…δικό της τραγούδι… (Insert facepalm here)

Από την άλλη έχουμε το Soundhound, το οποίο είναι το αντίπαλο δέος του Spotify. Ανταγωνιστές μεγάλοι, και το Soundhound δείχνει να πιστεύει πολύ στο  music, δίνοντας του μια επιλογή πάνω από όλους, πρώτη μούρη και ένα banner που πιάνει από σε άκρη την οθόνη σου. Και καθώς είναι η πρώτη επιλογή σου, αλλά και μια εφαρμογή προεγκατεστημένη στο τηλέφωνο σου, τόσο πιο πιθανό είναι για το Soundhound να δώσει περισσότερους πελάτες στην Apple.

New-SoundCloud-iPhone-app_1.jpg 1,600×800 pixels

Και για το τέλος, αφήσαμε το τελευταίο και καταϊδρωμένο, soundcloud. Οι μουσικές υπηρεσίες που προσφέρει το soundcloud είναι χρήσιμες κυρίως για όσους ψάχνουν και ψάχνονται για πολύ indie καταστάσεις. Δεν είναι για mainstream φάσεις. Παρ’ολ’αυτά προσπαθεί να αντιγράψει τον καυτερό της υπόθεσης και ξεκίνησε να προσφέρει curated playlists. Τώρα ποιος τελειωμένος κάθεται να ακούσει όλα τα νέα τραγούδια που βγάζει ο οποιοσδήποτε καίμε τα είναι και ικανός να ξεχωρίσει τα διαμάντια ανάμεσα στους άνθρακες δεν ξέρω. Και δεν έχω και καμία όρεξη να μάθω. Το soundcloud είναι καλό μόνο όταν χρειάζεσαι μουσική χωρίς να πληρώσεις τα μαλλιά της κεφαλής σου σε δικαιώματα. Και τώρα με τα curated playlists μπορεί να χρειάζεται να ψάχνεις ακόμη λιγότερο γι’αυτό ακριβώς που θέλεις. Στην ίδια λογική έχει βάλει και το “play related tracks”, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο σε μια σκηνή που δεν γνωρίζεις το όνομα κανενός (σχεδόν) καλλιτέχνη.

Apple Music first look: It's all about curation, curation, curation

Δεν είναι ψέμματα παιδιά. Το curation, όπως και το  music είναι εδώ για να μείνουν και οι υπόλοιποι καλά θα κάνουν να προσαρμοστούν.

Μπορείς να ακολουθήσεις τον δημιουργό του άρθρου στο twitter, στο @nikouf.