Πως μαθαίνει ξένες γλώσσες η Siri και πότε θα μάθει ελληνικά;

Από τον χρήστη Nico, στις 9 March 2017

Μια από τις αγαπημένες γυναίκες της ζωής σου είναι ξένη. Αλλοδαπή. Πως το λένε βρε παιδί μου…;! Δεν είναι από τα μέρη μας. Και το όνομα της είναι…Siri.

Όλοι όμως όσοι πάνε σε μια ξένη χώρα, αργά ή γρήγορα, πολύ αργά στην δίκη μας περίπτωση, μαθαίνουν την τοπική γλώσσα. Εκτός από τον Στηβ Γιατζόγλου, αλλά αυτός δεν μετράει.

Πως μαθαίνει ξένες γλώσσες η Siri όμως;

Είναι εύκολο;

Σε μια συνέντευξη που έδωσε ο Alex Acero, ο επικεφαλής του τμήματος αναγνώρισης λόγου της apple, μας φανέρωσε τον τρόπο.

Παει φροντιστήριο από μικρή και ξεκινάει με το palso.

Νταξ. Πλάκα κάνω.

Εν αρχή λοιπόν έρχονται κάποιοι “ντόπιοι” και διαβάζουν αρκετές παραγράφους και προτάσεις για να αρχίσει να κατανοεί την ακουστική και τις διαφορετικές διαλέκτους και προφορές. Αυτά έπειτα καταγράφονται από ανθρώπους ως ακουστική και εισάγονται σε ένα αλγοριθμικό εκπαιδευτικό μοντέλο. Αυτό προσπαθεί να κατανοήσει λέξεις, γνωρίζοντας την ακουστική τους και γίνεται καλύτερο με περισσότερα δεδομένα.

Το κείμενο από δω και κάτω έχει γραφτεί με φωνητική πληκτρολόγηση και μόνο στο νέο iPhone εφτά. Οι λέξεις που έχουν διαγραφεί είναι οι μοναδικές που έχουνε γίνει λάθος κατά τη διαδικασία αυτή.

Και κάπου εδώ έρχονται τα καλά νέα για την Ελλάδα. Αυτό που κάνει έπειτα η apple είναι να παίρνει τα δεδομένα αυτά και να τα εισάγει στον dictation, δηλαδή την φωνητική πληκτρολόγηση. Με αυτό τον τρόπο δοκιμάζει εκτενώς τα δεδομένα της ώστε να δει αν τα έχει σωστά. Μπορεί παράλληλα να μαζέψει ακόμα περισσότερα δεδομένα φωνής, διαλέκτων, και διαφορετικές προφορές. Έτσι προετοιμάζει την είσοδο του Siri στην αντίστοιχη γλώσσα, έχοντας σιγουρευτεί εκ των προτέρων ότι δεν θα έχει σημαντικά λάθη. Μιας και το δεδομένα της φωνητικής πληκτρολόγησης δεν είναι καθαρά όπως τα δοκιμαστικά που έχει ήδη κάνει, αλλά περιέχουν εξωτερικούς θορύβους, η apple αγάπη έχει δεδομένα καθημερινότητας. Μάλιστα έχω έχουν υπολογίσει ότι τα το στάδιο αυτό περιορίζει τα λάθη της Siri στο μισό.

Αν λοιπόν δοκιμάσεις την φωνητική πληκτρολόγηση στο iPhone σου αυτή τη στιγμή θα δεις ότι έχει πουληθεί βελτιωθεί και τα κατά πολύ. Κάτι που κάνει το γράφοντα ιδιαιτέρως αισιόδοξο για ελληνικό Siri στο iOS 11.