Τι ακριβώς είναι ο επεξεργαστής που “δίνει ζωή” στο iPhone και το iPad μας;

Από τον χρήστη esimeon, στις 6 November 2014

Θα μας έχετε ακούσει πολλές φορές να μιλάμε για τους νέους επεξεργαστές της Apple Α6, Α7, Α8 που είναι πιο γρήγοροι, πιο αποδοτικοί κλπ κλπ. Όμως τι τελικά κρύβεται στην καρδιά των αγαπημένων μας συσκευών; Τι διαφορές έχουν από τους επεξεργαστές που βρίσκονται στα MacBook μας;

Η βασική διαφορά είναι ότι… δεν είναι επεξεργαστές. Η τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτό. Στην (πράξη και με αρκετή δόση υπερβολής), οι επεξεργαστές Αx είναι ένα ολόκληρο σύστημα μέσα σε ένα ολοκληρωμένο (τσιπ), που ονομάζεται System-on-a-chip (SoC).

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, ένα System on a Chip είναι ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα (IC) που ενσωματώνει όλα τα συστατικά ενός υπολογιστή (ή άλλου ηλεκτρονικού συστήματος) σε ένα μόνο τσιπ. Μπορεί να περιέχει πέραν του κεντρικού επεξεργαστή (CPU), επεξεργαστή γραφικών (GPU), ψηφιακό-αναλογικό μετατροπέα, επεξεργαστή ήχου ή άλλου σήματος, και συχνά λειτουργίες ραδιοσυχνότητας (wi-fi, 3G, LTE, bluetooth κλπ) και όλα αυτά σε ένα ενιαίο τσιπ. 

Η τεχνολογία System-on-a-Chip χρησιμοποιείται σε μικρές, όλο και πιο πολύπλοκες ηλεκτρονικές συσκευές. Ορισμένες τέτοιες συσκευές όπως τα iPad και iPhone έχουν περισσότερη επεξεργαστική ισχύ και μνήμη από ότι ένας τυπικός desktop υπολογιστής ηλικίας 10 ετών. Όμως, ο πραγματικός λόγος που η τεχνολογία αυτή είναι πολύ διαδεδομένη στην αγορά των κινητών τηλεφώνων και tablet, είναι η ασύγκριτα χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. 

Φυσικά τα συστήματα SoC όχι μόνο καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, αλλά έχουν και χαμηλότερο κόστος παραγωγής και υψηλότερη αξιοπιστία από τα αντίστοιχα συστήματα παλαιότερης γενιάς. Και με λιγότερα υποσυστήματα/τσιπ, μικρότερη πολυπλοκότητα, μειώνεται και το κόστος συναρμολόγησης.

Με όλα αυτά τα προτερήματα φυσικά η επιλογή τους για την τοποθέτηση σε τέτοια συστήματα γίνεται μονόδρομος. Οπότε, τώρα γνωρίζετε τι βρίσκεται στην “καρδιά” της πολυαγαπημένης σας συσκευής!