Ποιος είναι ο καλύτερος (και ασφαλέστερος) Browser για το Mac σας; Ο Chrome ή ο Safari; [άποψη]

Από τον χρήστη esimeon, στις 2 June 2016

Τα προγράμματα περιήγησης στο Web, οι λεγόμενοι browsers, έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια και άλλοτε μοιάζουν μεταξύ τους πολύ και άλλοτε λιγότερο.

Ωστόσο, σημαντικές διαφορές εξακολουθούν να παραμένουν ανάμεσά τους, διαφορές που είναι σημαντικές ειδικά στο εργασιακό περιβάλλον όπου τα τμήματα IT είναι επιφορτισμένα με την παρακολούθηση, τη διαχείριση, την ενημέρωση και συντήρηση των browsers σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα.

Το Safari της Apple και το Chrome της Google είναι δυο από τα πιο δημοφιλή προγράμματα περιήγησης στο OS X και όχι μόνο, καλύπτοντας το μεγαλύτερο σύνολο των χρηστών εάν συμπεριλάβουμε και τον Mozilla Firefox.

Και οι δύο προσφέρουν πολλές δυνατότητες, όπως επεκτάσεις, ιδιωτική περιήγηση και αποκλεισμό των παραθύρων pop-up. Και οι δύο υποστηρίζουν μια ποικιλία ρυθμίσεων ασφάλειας, την αποθήκευση των κωδικών πρόσβασης, καθώς και την προσαρμογή των ρυθμίσεων προστασίας των ιδιωτικών δεδομένων.

Ωστόσο, το Google Chrome παρουσιάζει διάφορες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τεχνολογίες της Apple, ενώ αντίθετα ο Safari μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τις επιχειρήσεις που προτιμούν να αναπτύσσουν εφαρμογές και λύσεις στο Chrome για ολοκληρωμένη και άμεση πρόσβαση στο Google Drive και στο Gmail.

Ποιο από τα δυο προγράμματα περιήγησης είναι καλύτερο για εσάς εξαρτάται αποκλειστικά από τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε αλλά και το περιβάλλον εργασίας σας.

Εάν ως χρήστης Mac χρησιμοποιείτε συνεχώς τα Google Apps για τη δημιουργία και επεξεργασία εγγράφων και το Gmail για το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, αν χρησιμοποιείτε το Google Drive για αποθήκευση αρχείων,το Google Chrome κατά πάσα πιθανότητα θα σας βολέψει πολύ καλύτερα, καθώς πολλές από αυτές τις λειτουργίες Google έχουν ενσωματωθεί άμεσα στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome.

Αλλά αν έχετε υιοθετήσει ως επί το πλείστον υπηρεσίες και τεχνολογίες της Apple, η επιλογή του Safari πιθανότατα θα αποδειχθεί πιο παραγωγική και αποδοτική. Ας δούμε όμως γιατί.

  1. Η Apple ενημερώνει το Safari μαζί με τις ενημερώσεις που έρχονται για το OS X. Έτσι, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το πρόγραμμα περιήγησης στο Web ενημερώνεται απέναντι στις απειλές ασφαλείας με patches που είναι καλά δοκιμασμένα με τις άλλες εφαρμογές της Apple αλλά και το λειτουργικό σύστημα OSX στο σύνολό του εξασφαλίζοντας έτσι αξιοπιστία αλλά και βέλτιστη απόδοση.
  2. Ο Safari ενσωματώνει τη λειτουργία Keychain του OS X η οποία διαχειρίζεται τους κωδικούς πρόσβασής σας με ασφάλεια και με ισχυρή κρυπτογράφηση, ενώ ο Chrome τα διαχειρίζεται εσωτερικά μέσα στο browser, παρέχοντας τους κωδικούς σας σε οποιαδήποτε συσκευή κάνετε login στο Chrome.
  3. Τέλος, πολύς κόσμος έχει παρατηρήσει ότι ο Chrome δεν είναι τόσο αποδοτικός σε μνήμη αλλά και ενέργεια, καταναλώνοντας πολύ περισσότερους πόρους συστήματος από άλλους browsers. Κάτι τέτοιο μπορείτε να το δείτε και εσείς από τα στατιστικά κατανάλωσης ενέργειας που είναι διαθέσιμα στο OS X.

Συμφωνείτε; εσείς ποιο πρόγραμμα περιήγησης χρησιμοποιείτε στο Mac σας;

Μπορείτε να ακολουθήσετε τον αρθογράφο στο @esimeonidis

 

Published

Updated

Author

esimeon

Categories

Opinion