Αυτό είναι το νέο MacBook και όλα τα χαρακτηριστικά του. Αξίζει να χάσεις το νεφρό σου; Πόσο κάνει; Μπορεί να παίξει παιχνίδια;

Από τον χρήστη George Chalkias, στις 28 October 2016

Δε νομίζω Τάκη.

Ναι. Όπως κατάλαβες ο γραφών δεν εντυπωσιάστηκε με τα νέα MacBook.

Σίγουρα δεν ήταν η (επάν)ανακάλυψη του τροχού.

Σίγουρα δεν ήταν ένα the hello again event.

Ήταν η Apple που αποφασίζει για εμάς πριν από εμάς και ανεβάζει τις τιμές και τους αντάπτορες που πρέπει να κουβαλάμε μαζί μας.

Γιατί;

Γιατί έτσι είναι η Apple.

Τι μας έδωσε λοιπόν σήμερα;

touch bar
screen-shot-2016-10-28-at-12-03-47

Το νέο “μαγικό” κατιτίς της Apple είναι μια δεύτερη, μικρή, retina παρακαλώ, οθόνη στο πάνω μέρος του πληκτρολογίου του νέου MacBook. Ενδιαφέρον ακούγεται σε πρώτη φάση. Το έκανε και η LG στα κινητά της.

Τι κάνει αυτή η οθόνη; Λίγο πολύ τα πάντα. Μπορεί να αλλάζει μορφή σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται ανοιχτό μπροστά σου εκείνη τη στιγμή. Ναι, μπορει ο Τιμ να μας έδειξε μόνο προγράμματα της Apple στην παρουσίαση αλλά αυτό δε σημάνει ότι δεν θα δούμε τους developers να κάνουν το κάτι παραπάνω. Αυτό περιμένει πάντα η Apple. Την τεράστια οικογένεια των πολύ ταλαντούχων developers να την ξελασπώσουν. Για την ώρα είδαμε ότι μπορείς να επιλέξεις μια φωτογραφία απλά κάνοντας slide πάνω στη οθόνη, όπως θα έκανες και στο iPhone σου, να επιλέξεις ένα συγκεκριμένο frame σε ένα βίντεο που επεξεργάζεσαι..όπως στο iPhone σου, να αυξομειώσεις την ένταση του ήχου και την φωτεινότητα της οθόνης με ένα απλό…γλύστριμα του δάχτυλου σου…όπως ακριβώς θα έκανες και στο iPhone σου από το control cenrer, και να βρεις το ακριβές σημείο σε ένα τραγούδι που ακούς, όπως…πολύ σωστά μαντέψες…στο iPhone σου….

Κοινώς, η Apple πήρε ένα μικρό κομμάτι του iPhone σου και το έβαλε στο MacBook. Μπορεί επι χρόνια να μη θέλει να βάλει touch screen στα Mac και στα MacBook αλλά τελικά έκανε πίσω…έστω κι αν πρόκειται για μερικές ίντσες πλάτος και μισή ίντσα ύψος…Την ίδια ώρα που το αντίπαλο δέος βγάζει στην αγορά μια ολόκληρη 5k οθόνη touch (που είναι εκεί είτε την χρειαστείς είτε οχι), η Apple το κάνει λίγο λίγο. Με το σταγονόμετρο. Όπως πάντα. Αλλά υπάρχει και μια μικρή δόση καινοτομίας σε όλο αυτό. Το…

touch ID

screen-shot-2016-10-28-at-12-05-33

Βλέπεις στη άκρη της touch bar υπάρχει ένα μικρό κομμάτι που είναι από ζαφείρι. Και από κάτω υπάρχει ένα touch ID δεύτερης γενιάς, έτοιμο να ξεκλειδώσει το Mac σου, αλλά και να ενεργοποιήσει το Apple pay στο διαδίκτυο και ελπίζω σε λίγο καιρό και με τη βοήθεια developers όπως αυτών του 1password και του last pass να μπορει να εισάγει κωδικούς όπου τους χρειάζεσαι χωρίς να απαιτείται από εσένα να πληκτρολογείς έναν περίπλοκο master passs. Μάντεψε…ακριβώς όπως και στο iPhone…. Φυσικά ολα αυτά πάντα με την διαφάνεια και την εχεμύθεια που διακρίνει την Apple, αφού όλα τα στοιχεία βρίσκονται σε έναν Τ1 επεξεργαστή μέσα στο νέο MacBook, ίδιο με αυτόν του…iPhone.

Διαστάσεις

screen-shot-2016-10-28-at-12-07-08

Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να μιλάμε για νέο προϊόν από την Apple και να μην είναι λεπτότερο και ελαφρύτερο από το προηγούμενο, ε; Έτσι και αυτά τα MacBook είναι λεπτότερα και ελαφρύτερα από τους προκατόχους τους. Μόλις 14.9 χιλιοστά και 1.3 κιλά για το 13αρι και 15.5 χιλιοστά και 1.8 κιλά για το 15αρι και η δίαιτα καλά κρατεί στην Apple.

μπαταρία

screen-shot-2016-10-28-at-12-08-21

Στις 10 ώρες για όλα τα μοντέλα φτάνει η αυτονομία, κάτι άρα πάνω από τα σημερινά δεδομένα, αν και μέχρι τωρα ξέρεις ότι τα νούμερα αυτά είναι πλασματικά όταν πρόκειται για laptops και μόνο σε iPad μπορείς να βρεις τέτοιες αυτονομίες.

design

screen-shot-2016-10-28-at-12-09-25

Αλλαγή σε χρώματα πρωτίστως. Αφού πλέον δεν υπάρχει μόνο το κλασικό ασημί, αλλά και το σοβαρό space grey το οποίο βρίσκεις και τωρα στο μικρό 12αρι MacBook. Μάλλον η Apple θεωρεί το μικρό της laptop πιο παιχνιδιάρικο, αφού αφήνει το ροζ χρυσό και το απλό χρυσό χρήμα μόνο για εκείνο. Δανείζεται όμως ένα πολύ σημαντικό…ελάττωμα από το 12αρι MacBook…

ΤΡΕΧΑΤΕ ΧΩΡΙΑΝΟΙ – ΤΡΕΧΑΤΕ ΧΩΡΙΑΝΟΙ! ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ DJs ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΥΡΗΤΤΟΥΝ ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ

screen-shot-2016-10-28-at-12-10-34

Η Apple μόλις σκότωσε το φωτιζόμενο μήλο από τα laptops της. Ένα γυαλιστερό μήλο πήρε τη θέση τους στον βωμό της…λεπτότητας…

Κερδίσαμε βέβαια all metal design,το οποίο αναφέρθηκε καμία 10αρια φορές στο event και αναφερόταν φυσικά στο μεταλλικό μεντεσέ που βρίσκεται στο πίσω μέρος των MacBook και που μέχρι τωρα ήταν από πλαστικό.

Τεράστιο trackpad

screen-shot-2016-10-28-at-12-11-29

Και στα 2 μοντέλα. +46% στο 13αρι και +100% στο 15αρι. Αν έχεις δει το magic trackpad και το θαύμασες κάπου για το μέγεθος του, φαντάσου κάτι τέτοιο. Θα βοηθήσει φαντάζομαι.

Από οθόνες κλείσαμε

screen-shot-2016-10-28-at-12-12-27

67% φωτεινότερη με wide color gamut…όπως και στο iPhone είναι η οθόνη, παραμένοντας retina. Οχι, δεν λέω ότι είναι κακή, απλά λέω ότι δεν είναι κάτι τρομακτικά νέο και ιδιαίτερο. Δεν είναι OLED…οπώς δεν είναι και στο iPhone…

Δεν φαίνεται να θέλει να κάνε κάτι καλύτερο η Apple. Φαίνεται να συμβιβάζεται με αυτό που έχει. Φαίνεται να καλύπτεται.

Επεξεργαστές και γραφικά

screen-shot-2016-10-28-at-12-14-36

Το 15αρι έχει core i7 6ης γενιάς και οχι 7ης, ενώ το 13αρι core i5 ή i7 επίσης 6ης γενιάς.

Οι 15 ίντσες έρχονται με 16gb ram ενώ οι 13 με 8gb.

Η μεγάλη διαφορά είναι στις κάρτες γραφικών με τα μικρά μοντέλα να έχουν ενσωματωμένη iris pro 540 και 550 (σε επίπεδα Nvidia gtxX 940M) ενώ τα μεγάλα μοντέλα έρχονται με μια Radeon pro 450 και 455 (σε επίπεδα Nvidia GTX 965M).

Ο Phill Schiller κουράστηκε να αναφέρει ότι τα νέα MacBook είναι πολύ καλύτερα για παιχνίδια, ενώ το ίδιο αναφέρει και η σελίδα της Apple για πρώτη φορά.

Ας μην κάνουμε όνειρα.

Με αυτές τις κάρτες δεν πρόκειται να παίξεις ούτε παιχνίδια της blizzard.

Πήρες mac και μάλιστα φορητό, δεν το πήρες για να παιξες παιχνίδια. Εν ξερω τι φαντάζεται ο Phill αλλά μάλλον βλέπει όνειρα. Λυπάμαι για αλλη μια φορά, ενώ η Apple φάνηκε να καταλαβαίνει ότι πρέπει να δει και λίγο αυτήν την αγορά.

Και φτάνουμε στο καλύτερο.

Στο κρατούσα για το τέλος.

Τι άλλο σκότωσε η Apple;

Το magsafe

Δεν υπάρχει πλέον εύκολο μαγνητικό κούμπωμα. Τέλος.

Αντάπτορες

Παντού. Μόνο USB C έχει το νέο macbook άντε κι ένα jack για ακουστικά.

Καλής φάση, δε λέω, αλλά να μην μπορώ να φορτίσω το νέο μου iPhone που μόλις αγόρασα από το νέο μου MacBook που επίσης μόλις αγόρασα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΛΑΚΕΙΑ

Τιμές

13-inch MacBook Air $999
13-inch MacBook Air $1199
12-inch MacBook $1299
12-inch MacBook $1599
13-inch “Classic” MacBook Pro $1299
13-inch MacBook Pro with two Thunderbolt 3 port $1499
13-inch MacBook Pro with Touch Bar and Touch $1799
13-inch MacBook Pro with Touch Bar and Touch $1999
15-inch “Classic” MacBook Pro $1999
15-inch MacBook Pro with Touch Bar and Touch $2399
15-inch MacBook Pro with Touch Bar and Touch ID $2799

Τραγικές, ξερω.

Και για να μην το ψάξεις ιδιαίτερα, να σου αναφέρω, πως στην Αμερική, άρα και εδώ, η τιμή του 13αριού με touch bar είναι ακριβώς ίδια με αυτήν του 27ιντσου Mac με 5Κ οθόνη.

Ναι.

Καλά διάβασες…

Όποτε…hello again;

Περισσότερο γεια χαραντάν.

Ένα MacBook που μας αναγκάζει να ξεχάσουμε χρόνια εκμάθησης τυφλού συστήματος και να κοιτάξουμε ξανά το πληκτρολόγιο.

Ένα MacBook με ολίγον iPhone.

Ένα MacBook χωρίς φως, χωρίς μια θύρα να φορτίσεις το iPhone σου.

Ένα MacBook…ολίγον…

Είναι το καλύτερο MacBook; Ναι.

Είναι το καλύτερο laptop εκεί έξω; Ναι.

Αλλά…

Δεν έχει τίποτα ουάου και η τιμή του είναι πλέον εξωπραγματική…

Σε μια παρουσίαση χωρίς κανένα mac…

Μπορείτε να ακολουθήσετε τον δημιουργό του άρθρου στο twitter, στο @nikouf.