Ο Σχεδιαστής … Jonathan Ive

Από τον χρήστη esimeon, στις 20 April 2014

Ο γεννημένος στο Essex, αλλά μεγαλωμένος στο Stanfordshire της Αγγλίας, απόφοιτος του Πολυτεχνείου είναι μανιακός με την τελειότητα. Η βάση που δίνει στα μέταλλα και στα υλικά γενικότερα είναι παροιμιώδης. Για αυτό όταν έκανε ένα ταξίδι 14 ωρών για να παρακολουθήσει την πορεία κατασκευής ενός σπάνιου κατάνα, σπαθιού δηλαδή των σαμουράι, κανένας δεν προβληματίστηκε. Είναι μια διαδικασία η οποία υποβάλλει το μέταλλο σε δοκιμασία πέραν των δυνατοτήτων του και το κατεργάζεται αλλεπάληλες φορές εώς ότου το αποτέλεσμα να είναι πραγματικά εκπληκτικό. Ανθεκτικό αλλα και λεπτό.

Σας θυμίζει κάτι; Ίσως το νέο MacBook air;! Όπως το έθεσε ο ίδιος ο Jonny Ive, είναι ότι κοντινότερο μπορούμε να κάνουμε χωρίς να αρχίσουμε να διαχωρίζουμε τα άτομα των στοιχείων. Η εμμονή του με την τελειότητα δεν τον βοήθησε στην καριέρα του αρχικά και η γνωριμία του με τον Steve Jobs αποτελεί όνειρο πολλών ταλαντούχων ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα. Πολλές φορές έχουν αναρρωτηθεί γνωστοί βιομηχανικοί σχεδιαστές της Βρετανίας που ακριβώς χάθηκε το ταλέντο του Ive για το Νησί, όπως ο Tyler Dysson -γνωστός από τις φουτουριστικές σκούπες!

Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη του δουλειά ήταν να σχεδιάζει λεκάνες τουαλέτας για τη γνωστή εταιρία Ideal Standard. Εν τω μέσω όμως μιας εμπνευσμένης παρουσίασής του σε ένα φιλόδοξο πελάτη, ο πελάτης άρχισε να συμπεριφέρεται παράξενα, χωρίς κανένα σεβασμό για τη δουλειά του, και κάπου εκεί η Βρετανία έχασε ένα από τα μεγλύτερα ταλέντα της, τον άνθρωπο που σχεδίασε τον πρώτο iMac, το iPod και πολλά άλλα, φέρνοντας την Apple στη πρώτη θέση των μεγαλύτερων εταιριών στον κόσμο.

Λένε ότι κατά τη σχεδίαση του iMac, ο Ive ασχολούταν επί εβδομάδες μόνο με το στήριγμά του, τη βάση του, προσπαθώντας να βρει κάτι το οποίο θα δένει αρμονικά, όπως οι μίσχοι των ηλιοτρόπιων! Ακόμα και στην Apple όμως, αρχίζοντας να κατασκευάζει άπειρα πρότυπα, τα οποία λόγω της τελειομανίας του κοστολογούνταν πολύ ακριβά με τα τότε δεδομένα της παραγωγικής δυνατότητας της Apple, δεν είχε αναγνωριστεί. Οι σχεδιαστές ήταν σε ξεχωριστό κτίριο, μακριά από το Campus της εταιρίας, μέχρι την επιστροφή του Steve Jobs, ο οποίος βλέποντας τη δουλειά του Ive, εντυπωσιάστηκε, τον έφερε στο κυρίως κτίριο, μυστικοποίησε τη δουλειά των designer της εταιρίας, ακόμα και μέσα στην Apple, και γεννήθηκε έτσι μια από τις καλύτερες συνεργασίες ανάμεσα σε CEO και designer.

Επικρατεί σαν αστικός μύθος ότι όταν η εμμονή του Jobs ζήτησε να περιορίσουν τις βίδες στα μηχανήματα της Apple, η σχεδιαστική μεγαλοφυία του Ive βρήκε τρόπο, και τα μηχανήματα της Apple κάνουν εκτεταμένη χρήση μαγνητών!! Οι τελευταίες φήμες τον θέλουν να γυρνά στην Αγγλία, στην πολυτελή έπαυλή του, αλλά κοντινό του πρόσωπο, τις διαψεύδει και η καταστροφολογία που ξεκίνησε με την υγεία του Jobs για την αγαπημένη μας εταιρία σταματά εκεί. Ο πιο πολύτιμος Άγγλος θα συνεχίσει να βρίσκεται στην Αμερική, προσφέροντας μας αριστουργήματα για αρκετό καιρό ακόμα.