Ποια ήταν η αποκάλυψη στη συνέντευξη του Ive;

Από τον χρήστη esimeon, στις 20 March 2014

Σε μια συνέντευξη στους Sunday Times του Λονδίνου, ο επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού και πολυαγαπημένος μας Jonathan Ive, αποκαλύπτει πληροφορίες για τις διαδικασίες σχεδίασης στην Apple και την κατάσταση στο design γενικότερα. Αυτή τη στιγμή ηγείται μιας ομάδας περίπου 15 σχεδιαστών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία – οι περισσότεροί τους δουλεύουν μαζί 15 με 20 χρόνια.

Ο Ive σημειώνει ότι ξεκινάει με τη λειτουργικότητα παρά με το σχέδιο αυτό καθεαυτό και μπορεί να δουλεύει πάνω σε λεπτομέρειες για μήνες. Έχει διαπιστώσει ότι πολύ συχνά πλέον οι πελάτες ενδιαφέρονται και για την ποιότητα παρά μόνο για την τιμή. “Είμαστε περικυκλωμένοι από ανώνυμα και κακώς φτιαγμένα προϊόντα” είπε και κακά και άσχημα θα έλεγε ο Νίκος.

“Είναι βολικό να πιστεύεις ότι αυτό συμβαίνει γιατί και οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν δεν ενδιαφέρονται για την ποιότητά τους, όμως δεν είναι έτσι. Ενδιαφέρονται για προϊόντα που είναι προσεγμένα και πολύ καλοφτιαγμένα. [..] Η επιτυχία μας είναι μια νίκη της αγνότητας και της συνέπειας – το γεγονός ότι ενδιαφερόμαστε.” – Jonathan Ive

Φυσικά του έγινε ερώτηση σχετικά με το iWatch αλλά την απέφυγε ευγενικά. Όμως δεν ήταν τόσο ευγενικός με τους αντιγραφείς της δουλειάς τους, αποκαλώντας τα σχέδιά τους “κλοπή” και ότι είναι αποτελέσματα “χιλιάδων ωρών πάλης”.

Ποια ήταν η μεγάλη αποκάλυψη όμως; Το γεγονός ότι οι περισσότεροι σχεδιαστές – αν όχι όλοι –  δουλεύουν μαζί 15 με 20 χρόνια. Γνωρίζοντας πως οι περισσότεροι σχεδιαστές είναι εκκεντρικοί χαρακτήρες, κάνει μεγάλη εντύπωση πως κάτω από την ηγεσία του εκλιπόντος και επίσης ομολογουμένως εκκεντρικού Jobs έμειναν τόσο καιρό στη θέση τους.

Από την άλλη το γνωστό parody account στο twitter σατιρίζει την μεγάλη επιστροφή – ανάσταση του iPad 4 από το οποίο γράφω και αυτό το άρθρο.