iPhone Pro με 1500$;

Από τον χρήστη Nico, στις 14 July 2017

Καταστροφή.

Βέβαια, ο Γιάννης “γατούλης” Gruber φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη. Στο τελευταίο του άρθρο αναφέρεται σε αυτήν την εκδοχή, την οποία πιστεύει ακράδαντα και χάρη στις οποίες διασυνδέσεις έχει στην Apple, δυστυχώς θα πρέπει να δεχτούμε ότι δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά μια πραγματική, υλοποιήσιμη σκέψη του Tim.

Τι λέει λοιπόν ο “κύριος”;

Υποστηρίζει ότι το πρόβλημα ξεκινάει από την απόδοση των τεχνολογιών που θέλει να υλοποιήσει η Apple για το τελευταίο iPhone, καθώς και από την ικανότητα της να βρίσκει στα απαιτούμενα υλικά. Όλα αυτά λοιπόν που λέμε ότι θα έχει το επόμενο iPhone, δηλαδή

  • οθόνη από άκρη σε άκρη,
  • που θα είναι και oled
  • και ότι θα έχει Touch ID ενσωματωμένο στην οθόνη, χωρίς να φαίνεται
  • ότι θα κάνει καφέ πριν καν το σκεφτείς, ελληνικό με τρεις φουσκάλες

σημαίνουν 2 πράγματα.

Είτε ότι η Apple έχει φουσκώσει κάπως παραπάνω τις διαρροές της σε σχέση με την πραγματικότητα, είτε ότι όλα αυτά θα συμβούν μεν, αλλά το κόστος θα εκτοξευτεί στα ύψη και δεν θα έχει τη δυνατότητα να παράγει την απαιτούμενη ποσότητα για να καλύψει την ζήτηση.

Τι να κάνει ο Tim?

Εδώ έρχεται και το άρθρο στο Macworld να συμπληρώσει τον Γιάννη “γατάκι” gruber και να πει ότι το δίλλημα για την Apple είναι το εξής.

Είτε συνεχίζει να βγάζει για τρίτη χρόνια το ίδιο σχέδιο iPhone την ώρα που η Samsung κάνει πάρτυ σχεδιαστικά και ο κόσμος βαριέται και οι πωλήσεις και το brand value πέφτει κατακόρυφα…

Είτε βγάζει μεν τα iPhone 7s και iPhone 7s plus, με ελάχιστες διάφορες, σε “νορμαλ” τιμή, βαρετά, για τον όχλο, και παράλληλα εκτοξεύει κι ένα iPhone που κάνει παπάδες και είναι αυτό που όλοι θέλαμε, αλλά σε μικρές ποσότητες γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Έλα μου όμως ντε που και όλοι θα το θέλουν και θα τους κοστίζει ακριβά για να το φτιάξουνε…το βγάζει σε οποίες ποσότητες μπορεί και το τιμολογεί στα ουράνια.

1500 δολάρια λέει το γατάκι.

1700 ευρώ σου λέω εγώ με την κατάσταση στην Ελλαδίτσα μας.

Γιατί τον ρωτάς;

Γιατί μπορεί σου λέει αυτός και θα το λανσάρει σαν pro συσκευή, άρα και καλά δεν την έχουν ανάγκη όλοι….

Πιπ€& σου λέω εγώ.

Ποιος θα θέλει να πάρει το βαρετό iPhone S;

Ποιος θα μπορεί να πάρει το iPhone pro?

Κανένας και κανένας είναι η απάντηση και στις 2 ερωτήσεις.

Κι εδώ ακριβώς είναι ο κίνδυνος για την Apple. Πάλι υπάρχει πιθανότητα να χάσει αξία το brand name της πολύ γρήγορα. Και να καταστρέψει το πιο κερδοφόρο προϊόν της.

Πριν βιαστείς να πεις ότι θα κάνεις το σκατό σου παξιμάδι για να πάρεις το iPhone pro, να σου θυμίσω ότι μιλάμε για κάτι που θα κάνει (βάσει του σεναρίου μας) 1700€. Μιλάμε για την τιμή ενός macbook. Μιλάμε για μια τιμή διπλάσια από αυτήν του iPad Pro, το οποίο το διατυμπανίζει η ίδια η εταιρία (και είναι αν σκεφτείς τις επιδόσεις του) σαν αντικαταστάτη ενός φορητου υπολογιστή. Μιλάμε για 3,5 βασικούς μηνιαίους μισθούς. Το ποσό είναι εξωφρενικό οποία σύγκριση κι αν κάνεις.

Τι άλλο υπάρχει όμως εκεί έξω θα με ρωτήσεις;

Σαν κάποιος που πέρασε από την “άλλη μεριά” και είδε την εντυπωσιακή οθόνη των Samsung κινητών, τα οποία δεν κοστίζουν 2 νεφρά παρόλο που διαθέτουν Oled οθόνες, αλλά έζησε ταυτόχρονα και το αργό, βασανιστικό “φόρτωμα” αυτών των ίδιων κινητών, που μετά από 3 μήνες φαίνονται πιο αργά κι από ένα iPhone 5, θα σου πω το εξής…:

Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη θέση αυτή που βρίσκεται η Apple αυτή τη στιγμή αν τα πράγματα έχουν όντως έτσι. Και δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε το γατάκι. Έχει καλές σχέσεις με πολλά στελέχη της Apple.

Αυτό που αμφισβητώ όμως είναι η κίνηση της Apple για ένα τόσο ακριβό κινητό.

Έχω δώσει πολλά λεφτά για κινητό και δικαιολογώ στον εαυτό μου αυτές τις αγορές. Το 1700€ είναι όμως ο…κουβάς που θα ξεχειλίσει το ποτήρι.

Ναι, η Apple είναι καλύτερη.

Όχι τόσο καλύτερη. Η διαφορά χρημάτων δεν θα μπορεί πλέον να δικαιολογήσει την διαφορά στην απόδοση που θα είναι πιο μικρή.

Έχω δει το pure android στο nexus και στο google pixel και τολμώ να πω ότι εκεί η εμπειρία είναι διαφορετική. Δεν είναι Samsung. Είναι πιο κοντά στην Apple. Μετά από 1 χρόνο το κινητό με pure android είναι σφαίρα. Ναι, δεν έχει την οθόνη της Samsung, αλλά δεν έχει σημασία. Ναι, δεν είναι iPhone, αλλά δεν κάνει 1700€. Το Pixel 2 φαίνεται δυνατό…

Αν η Apple προβεί σε τέτοια τιμολόγηση, θα χάσει αναγκαστικά και με πόνο καρδιάς έναν πολύ καλό, και συνειδητοποιημένο οπαδό της. Αν το google pixel είναι αρκετά καλό για τον MKBHD τότε είναι αρκετά καλό και για μένα.

Εκλιπαρώ τον Tim και την ομάδα του να μην πάνε στο σενάριο αυτό. Θα είναι το γύρισμα στρατηγικής της apple που θα με απωθήσει. Που θα με σπρώξει. Αν μείνουν ακόμη μια χρόνια στο ίδιο σχέδιο, θα τους βρίσω, θα μείνω με το 7, αλλά δεν θα απογοητευτώ. Θα ξέρω ότι όταν βγει το “καλό” iPhone θα έχω τη δυνατότητα να το αγοράσω. Αν βγει ένα pro, μετά θα βγαίνει κάθε χρόνο, με φανταστικά χαρακτηριστικά, που δεν θα τα έχουν τα ταπεινά iPhone της σειράς, με υπερβολική τιμή που δεν θα μπορώ να την πλησιάσω και θα ξέρω ότι είναι το τέλος. 😢😥😪