iPad multitasking ή πως η Apple μετέτρεψε το iPad στον καλύτερο υπολογιστή σου.

Από τον χρήστη esimeon, στις 12 June 2015

Στην τελευταία WWDC η Apple τάραξε τα νερά και έριξε το βάρος στο iPad. Μπορεί οι κακές οι γλώσσες να υποστήριξαν ότι ο Τιμ και η παρέα του δεν έκανε τίποτα όταν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο οι πωλήσεις του iPad είχαν πτωτική τάση…μπορεί οι διαφημίσεις που έριξε στην αγορά αμέσως μετά να μην έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά η WWDC 2015 έκανε όλα τα κεφάλια να γυρίσουν προς το iPad.

Όταν η Apple ανακοίνωνε πέρισυ το iPad Air 2 πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν γιατί χρειάζεται όλη αυτήν την υπολογιστική δύναμη. Που μπορεί να χρησιμεύσουν τα 2 GB RAM (οκ, δε νομίζω να παραπονέθηκε κανείς γι’αυτό); Γιατί να αγοράσω το iPad Air 2, από τη στιγμή που το iPad Air με υπερκαλύπτει και δεν “κωλώνει” πουθενά;

#iPad #multitasking #ios9 #shotoniphone6 Το νέο #appswitcher

A video posted by Nico Koufo (@nikouf) on

Το iOS 9 έχει την απάντηση.

Το iOS 9 και το τριπλό multitasking του έχει την απάντηση.

Το iOS 9 χρειάζεται περισσότερα από το iPad.

Με το iOS 9 το iPad αποκτά τρεις διαφορετικούς τρόπους multitasking.

  • Slide over
  • Picture in picture
  • Split screen

#iPad #multitasking #ios9 #shotoniphone6 Slide over

A video posted by Nico Koufo (@nikouf) on

Το slide over υποστηρίζεται από τις περισσότερες συσκευές iPad, καθώς η λειτουργία του είναι η πιο περιορισμένη. Σε οποία εφαρμογή και να βρίσκεσαι, είτε σε portrait είτε σε landscape, μπορείς να σύρεις το δάχτυλο σου από την αριστερή μεριά της οθόνης και αμέσως εμφανίζεται άλλη μια εφαρμογή. Η δεύτερη εφαρμογή καταλαμβάνει περίπου το 30% της οθόνης και είναι ενεργή. Μπορείς να την χειριστείς, όπως ακριβώς θα έκανες όταν θα ήταν full screen. Βέβαια σε κάποιες εφαρμογές είναι πιο ιδανικό από κάποιες άλλες, αλλά το νόημα είναι το ίδιο. Με το μικρό αυτό παραθυράκι ενεργό λοιπόν, μπορείς να σύρεις το δάχτυλο σου από την κορυφή της οθόνης και αμέσως εμφανίζεται ένα νέο app switcher. Διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει, δείχνει τα εικονίδια των εφαρμογών και πίσω από τα εικονίδια εμφανίζει και το ενεργό παράθυρο αυτών σκιασμένο. Σκρολάρεις και επιλέγεις αυτήν που θέλεις και έρχεται στο προσκήνιο. Η αρχική εφαρμογή που έχεις στο υπόλοιπο 70% της οθόνης δεν επηρεάζεται καθόλου, αν εξαιρέσεις μια “σκιά” που πέφτει πάνω της, για να σου υποδείξει ότι δεν είναι ενεργή και δεν μπορείς να την χειριστείς ταυτόχρονα με την άλλη. Τα ωφέλη είναι φανερά καθώς δεν χρειάζεται να φύγεις από την εφαρμογή που τρέχεις για να απαντήσεις στο μήνυμα που μόλις σου ήρθε, αλλά ούτε και να βγεις από την εφαρμογή σου για να δεις τις σημειώσεις σου. Με το iOS 8 θα έπρεπε να πατήσεις πάνω στο notification, να μεταφερθείσες στην άλλη εφαρμογή, να κανείς τη δουλειά σου και μετά είτε να βγεις εντελώς στο home screen, είτε να ανοίξεις το app switcher και να μεταφερθείς πάλι πίσω.

#iPad #multitasking #ios9 #shotoniphone6 slide over πλήρως λειτουργικό!

A video posted by Nico Koufo (@nikouf) on

Η δεύτερη μορφή multitasking είναι το picture in picture και αφορά το βίντεο σου. Μπορείς να την ενεργοποιήσεις μέσα από τα ίδια τα βίντεο που τρέχουν στη συσκευή σου και αυτός είναι κι ο λόγος που δεν υποστηρίζονται άμεσα όλα.  Δηλαδή η “μαμά” εφαρμογή του YouTube δεν το υποστηρίζει ακόμη. Αλλά από τη στιγμή που είναι ένα απλό api δε νομίζω ότι θα αργήσουν. Η πιο ασφαλής επιλογή είναι η εμφάνιση βίντεο μέσα στο Safari. Τότε μπορείς να πατήσεις το ειδικό κουμπί και το παράθυρο του βίντεο θα μικρύνει, ως και η εφαρμογή του θα κλείσει. Μπορείς πλέον να ανοίξεις εκ νέου μια άλλη εφαρμογή και το βίντεο θα συνεχίσει να παίζει. Έχεις μάλιστα τη δυνατότητα να το φέρεις στο μέγεθος που θες και είναι η μοναδική φορά που μπορείς να τρέξεις 3 εφαρμογές ταυτόχρονα! Μια με το βίντεο να παίζει και άλλες δυο σε split screen!

#iPad #multitasking #ios9 #shotoniphone6 split view στο iPad

A video posted by Nico Koufo (@nikouf) on

Το split screen είναι το τελευταίο και πιο προχωρημένο multitasking και υποστηρίζεται μόνο από το iPad Air 2 αυτή τη στιγμή. Ο γράφων το έχει δοκιμάσει και μπορεί να σε διαβεβαιώσει πως τρέχει άψογα και αψεγάδιαστα. Ενεργοποιείται αφού έχεις ξεκινήσει το slide over και ενώ “σπέρνεις” το χώρισμα που έχει δημιουργηθεί ακόμη πιο αριστερά. Οι δυο εφαρμογές “θαμπώνουν” μέχρι να αποφασίσεις τι ποσοστό της οθόνης θα καταλαμβάνει η κάθε μια τους και μόλις τις αφήσεις ανοίγουν κανονικά και μπορείς να τις χειριστείς πλέον όπως και αν καταλάμβαναν όλη την οθόνη σου. Και οι δυο εφαρμογές είναι ενεργές. Και οι δυο εφαρμογές μπορούν να δεχτούν το άγγιγμα σου και εσύ να τις χειριστείς όπως κάθε άλλη φορά. Το split screen μπορεί να τρέχει ταυτόχρονα με το picture in picture, δίνοντας σου πρόσβαση σε τρεις εφαρμογές ταυτόχρονα, όπως ανέφερα πιο πάνω.

#iPad #multitasking #ios9 #shotoniphone6 Picture in Picture + Slide over

A video posted by Nico Koufo (@nikouf) on

Απόδίδει;

Η γενικότερη εμπειρία του multitasking στο iPad, μετά από την ενασχόληση του γράφοντος με αυτό τις τελευταίες μέρες, είναι εξαιρετική. Δεν ξέρω αν θα συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο και στα παλιότερα μοντέλα, πάντως το iPad Air 2 δε νιώθει τίποτα από το multitasking. Καμία μείωση στην απόδοση. Δε ζορίζεται σε καμία φάση.

Με το multitasking το iPad το βλέπεις πια με άλλο μάτι. Φεύ, το έν λόγω άρθρο γράφεται στο iPad, με το οποίο θα προσπαθήσω να κάνω τα πάντα για το επερχόμενο διάστημα, εκτός από podcast. Πλέον μπορείς να βλέπεις τις σημειώσεις στην μια μεριά και να γράφεις στην άλλη. Να παίρνεις τα link που χρειάζεσαι από το Safari και να τα μεταφέρεις στον κειμενογράφο σου. Ενώ ταυτόχρονα βλέπεις και το τελευταίο βίντεο του Trump στο hearthstone.

#iPad #multitasking #ios9 #shotoniphone6 #Picture in Picture + Split view

A video posted by Nico Koufo (@nikouf) on

Τι λείπει…

…από το νέο multitasking του iPad για να μην διαφέρει από το iPad Pro-λέγε-με-MacBook; Να μπορείς να μεταφέρεις αρχεία από το ένα παράθυρο στο άλλο. Να μπορείς να κανείς drag and drop φωτογραφίες από το ένα παράθυρο στο άλλο. Να υποςτηριζεται από όλες τις εφαρμογές. Κάτι που βέβαια φαντάζομαι είναι κοντά με το που θα πάρουν στα χέρια τους οι developer το νέο API. Γιατί, πρέπει να σημειώσεις πως ναι μεν όλες οι εφαρμογές μπορούν να είναι οι κύριες στο slide over , αλλά δεν μπορούν να είναι δευτερεύουσες. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο split screen. Οι μόνες που μπορούν να εκμεταλλευτούν το πλήρες φάσμα του iPad multitasking (αυτή τη στιγμή) είναι οι εφαρμογές της ίδιας της Apple.

Όπως και να ‘χει όμως, είναι το καλύτερο και μακρύτερο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση που μπορεί να κάνει η Apple και όλα δείχνουν πως το iPad είναι το μελλοντικό device για τα πάντα και ήρθε για να μείνει. Ο γραφών αναμένει την πολυσυζητημένη κάμψη στις πωλήσεις των tablet της Apple να σταματήσει και να έρθει η ανάκαμψη.

#iPad #multitasking #ios9 #shotoniphone6 3 εφαρμογές μαζί, χάρη στο iOS 9

A video posted by Nico Koufo (@nikouf) on

Μόνο μια σκοτεινή σκέψη έχει μείνει και τριγυρνάει στο μυαλό μου.

Τι επίπτωση θα έχει αυτό στην παραγωγικότητα μας; Πως θα αλλάξει το iPad από μια συσκευή που εξυμνήθηκε για το γεγονός ότι μπορούσε να σε βοηθήσει να αφοσιωθείς σε κάτι, να κανείς focus χωρίς αντιπερισπασμούς; Δε νομίζω να μπαίνεις σε πειρασμό και να χαζεύεις στο Twitter και να μην δουλεύεις!

Γι’αυτό άλλωστε υπάρχει και η επιλογή για τους developers να μην πέσουν σε αυτήν την “λουμπα” και να μείνουν εκτός του multitasking/split screen. Πράγμα απαραίτητο για παιχνίδια και άλλες “χρονοβόρες” εφαρμογές.  Δε συμφωνείς;

Μπορείς να ακολουθήσεις τον δημιουργό του άρθρου στο Twitter, στο @nikouf.