Φωτογραφία με το iPad. “Καγκουριά” ή όχι;

Από τον χρήστη esimeon, στις 24 October 2014

Με το τελευταίο iPad Air 2 η Apple προσπάθησε απροκάλυπτα να προωθήσει την φωτογραφία με tablet. Στα demo βίντεο της, αλλά και στην διαφήμιση, το iPad παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζωές των κατόχων του, ως η ιδανική φωτογραφική μηχανή.

Η αλήθεια είναι ότι το iPad Air 2 έχει τα φόντα. Ο φακός του είναι παρόμοιος με αυτόν του iPhone 5S, για τον οποίο έχουν ακουστεί πολλές καλές κριτικές, και έχει δοκιμαστεί στο πέρασμα της χρονιάς που μας πέρασε. 8 MPixels μπορεί να μην φαίνονται αρκετά, αλλά είναι ο τρόπος που τα διαχειρίζεσαι που κάνει τη διαφορά. Το iPad Air 2 δεν έχει (πλέον) να ζηλέψει τίποτα από τα μικρά αδελφάκια του. Και burst mode φωτογραφίες μπορεί να τραβήξει, και βίντεο timelapse να φτιάξει, ακόμη και πανοραμικές φωτογραφίες μεγέθους 43MP (!) να αποθηκεύσει στο…αλουμινένιο σασί του. Άλλωστε τι μπορεί να είναι καλύτερο από μια οθόνη retina 9.7 ιντσών για να μπορέσεις να κεντράρεις το αντικείμενο του πόθου σου και να το απαθανατίσεις; Μην ξεχνάς ότι κι ο Barrack Obama το έχει κάνει ουκ ολίγες φορές.

Δεν είναι καγκουριά θα πουν κάποιοι άλλοι; Ανάμεσά τους και ο γράφων. Είναι λίγο δύσκολο να το πετύχεις στη χώρα μας, μιας και τα iPad δεν είναι διαδεδομένα, αλλά και αυτοί που τα έχουν, προτιμούν να τα χαίρονται στο σπίτι τους, ξαπλωμένοι στον καναπέ τους, από το να τα τριγυρνάνε από εδώ κι από εκεί και να τραβάνε φωτογραφίες. Δεν είναι όμως έτσι παντού. Στην Αμερική η εμπειρία μου ήταν πιο τρομακτική. Στην παρέλαση της γιορτής των Ευχαριστιών (αυτή με τη γαλοπούλα), η οποία χαίρει ιδιαίτερης σημασίας στο ημερολόγιο των παγκοσμιοποιημένων φίλων μας, τα iPad μαζί με άλλα, υποδεέστερα tablets είχαν την τιμιτική τους. Περίπου 3 στις 10 συσκευές…”φωτογράφισης” ήταν tablets, και οι απεγνωσμένοι αμερικάνοι τα κρατούσαν με κόπο πάνω από το κεφάλι τους, για να μπορέσουν να κεντράρουν τον Πίκατσου και άλλους αγαπημένους χαρακτήρες και να τους κρατήσουν για πάντα στις ηλεκτρονικές μνήμες τους.

Ωιμέ.

Με τον τρόπο αυτό κάλυπταν ένα μεγάλο μέρος του οπτικού πεδίου, όποιου άτυχου βρισκόταν πίσω τους, με αποτέλεσμα ο…”πίσω” να σκέφτεται διάφορους, ευφάνταστους, ευρηματικούς και ιδιαίτερα επώδυνους τρόπους, με τους οποίους θα αποσπούσε το tablet από τα νεκρά τους χέρια και θα τους το…έφερνε κολάρο.

Ναι. Είναι ενοχλητικό.

Πήγες σε συναυλία και δεν μπορούσες να δεις τον αγαπημένο σου καλλιτέχνη, επειδή ο @#%^&! μπροστά σου κρατούσε το τεράστιο κινητό του και έβγαζε φωτογραφίες.

Φαντάσου τον τώρα να κρατάει tablet.

Tragique…

Οπότε Τιμ, θα το εκτιμούσα ιδιαιτέρως εάν δεν…”σιγόνταρες” αυτήν την νέα μόδα. Είναι καλό να χρησιμοποιείς μια συσκευή από την αρχή μέχρι το τέλος, από το να τραβήξεις μια φωτογραφία μέχρι να την επεξεργαστείς με το pixelmator και να την ανεβάσεις στο facebook (!), αλλά όχι. Μην το κάνεις…Ειλικρινά ένας μεγάλος θαυμαστής…του Sir Jony Ive.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τον δημιουργό του άρθρου στο twitter, στο @nikouf.