iOS 10. Όλα όσα περίμενες…;!

Από τον χρήστη Nico, στις 7 September 2016

Το νέο λειτουργικό της apple είναι εδώ και σβήνει 10 κεράκια. Τι μας προσφέρει ο τιμ και η παρέα του για να το γιορτάσουμε?

Notifications + Widgets = LFE

Το μεγαλύτερο βάρος του νέου λειτουργικού πέφτει στο notification center. Με την apple να πιστεύει ότι το μέλλον είναι στις αλληλεπιδράσεις του χρήστη χωρίς καν να χρειαστεί να ανοίξει το τηλέφωνο του, το notification center δέχτηκε μεγάλες αλλαγές. Το…γκολ έρχεται με το καλημέρα, με το πιο γνωστό μήνυμα στην ιστορία του iOS για 10 χρόνια τώρα να αλλάζει!

Ο λόγος φυσικά για το slide to unlock, που εμφανίστηκε αρχικά τόσο για να επιδείξει την απλότητα χρήσης του iPhone, όσο και για να δείξει το γεγονός ότι μπορούσες να σύρεις το δάχτυλο σου πάνω σε μια οθόνη αφής, μπορούσες να κάνεις scroll. Μπορεί να σου φαίνεται αστείο, αλλά στην πρώτη παρουσίαση του iPhone από τον Steve ήταν το πιο τρανταχτό και εντυπωσιακό (και συνάμα πρωτοποριακό) χαρακτηριστικό της τεχνολογίας του iPhone. 10 χρόνια μετά, με το Touch ID όχι μόνο να έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και να θεωρείται απαραίτητο πλέον από όλα τα τηλέφωνα, φαίνεται πως η τεχνολογία ξεπέρασε τον εαυτό της και ήρθε η ώρα για αλλαγή. Με πολλούς «παραπονεμένους» χρήστες να μην προλαβαίνουνε καν να δούνε τα notifications τους στην οθόνη επειδή το Touch ID είναι πολύ γρήγορο, η Apple άλλαξε το πασίγνωστο μήνυμα σε…Press Home to Unlock…Δε φτάνει να ακουμπήσεις το home button πλέον, πρέπει να το πατήσεις για να ξεκλειδώσει το τηλέφωνο. Στα μάτια του γράφοντα φαντάζει άκυρο βέβαια….Μια κίνηση παραπάνω σε έναν κόσμο που πρέπει να είναι όσο πιο απλός γίνεται. 3 μήνες χρησιμοποιώντας το iOS 10 και ακόμη δεν μπορώ να το συνηθίσω. Μου φαίνεται περιττό και ένα από τα βασικά «λάθη» του νέου λειτουργικού. Είναι ή έχω άδικο; Ο χρόνος θα δείξει…

Σε συνέχεια της προσπάθειας της Apple να ρίξει κι άλλο βάρος στα notifications το iPhone πλέον ενεργοποιεί την οθόνη του κάθε φορά που το σηκώνεις. Όπως ακριβώς και το apple watch. Με τον τρόπο αυτό μπορείς να δεις τα notifications σου χωρίς να κάνεις καμία επιπλέον κίνηση. Αν μπορούσες να ακουμπάς την οθόνη του κάθε φορά που αυτό (για τον οποιοδήποτε λόγο) δε δουλεύει (όπως ακριβώς και με το apple watch) θα ήταν ιδανικό. Ίσως στο iOS 11!

Μια πολύ ευπρόσδεκτη αλλαγή είναι η ενεργοποίηση της κάμερας από το lockscreen σου. Τέλος (επιτέλους) στις εποχές που χρειαζόταν να κάνεις ακροβατικά με το δάχτυλό σου κάνοντας swipe προς τα επάνω και φτάνωντας μέχρι τα μισά της οθόνης (τελικά) για να εμφανίσεις την κάμερα. Τώρα με ένα πολύ πιο απλό swipe προς τα αριστερά εμφανίζεται η κάμερα. Η κίνηση είναι πολύ πιο φυσική, όπως και η μικρή αλλαγή στην εφαρμογή της κάμερας που εμφανίζει πλέον την εναλλαγή από την εμπρόσθια κάμερα στην πίσω με το κουμπί να βρίσκεται στο κάτω μέρος για εύκολη πρόσβαση, αντί για το πάνω (δυσπρόσιτο) μέρος που βρισκόταν μέχρι το iOS 9.

Και φτάνουμε σε μια εντελεώς νέα οθόνη για το iPhone σου. Την οθόνη των widgets! Με ένα απλό swipe προς τα δεξιά, μπορείς να βρεις τις νέες κάρτες των widgets είτε βρίσκεσαι στο lockscreen είτε στο homescreen. Το interface εδώ άλλαξε δραστικά και χρησιμοποιεί πλέον κάρτες για να πετύχει τον στόχο του. Μια έμπνευση που δανείστηκε από την Google, οι κάρτες είναι ένας τρόπος να μπορεί ο χρήστης να πάρει μια πληροφορία με μια ματιά. Στην κάρτα φαίνονται όλες οι αλλαγές που έχουν γίνει και πρέπει ο χρήστης να γνωρίζει καθώς και ελάχιστες επιλογές για να αλληλεπιδράσει με αυτές. Η λογική είναι λιγότερες πληροφορίες στην οθόνη, ώστε να μην βομβαρδίζεσαι με άχρηστες πληρφορίες, αλλά να μπορείς να τις διαβάσεις εύκολα και να κρίνεις με μια ματιά. Είτε είναι μήνυμα στο οποίο πρέπει να δώσεις μια απάντηση, είτε τα φώτα του σπιτιού σου που πρέπει να ανάψεις ή να σβήσεις, είτε οδηγίες για το σπίτι σου που μπορείς να επιλέξεις κατευθείαν πια, πλέον μπορείς να το κάνεις απευθείας χωρίς καν να χρειαστεί να ξεκλειδώσεις και να ανοίξεις το τηλέφωνο σου. Τόσο απλά.

IMG_0559 IMG_0564 IMG_0561

Κι εδώ έρχεται το πλεονέκτημα του iPhone 6S και του iPhone 7. Με ένα απλό 3D touch (οκ, μπορείς να το κάνεις και με παρατεταμένο πάτημα αν διαθέτεις παλιότερο μοντέλο) μπορείς να “ανοίξεις” τα widgets σου και να αποκτήσεις πρόσβαση σε ακόμη περισσότερες πληροφορίες. Για παράδειγμα μπορείς να δεις εικόνες και βίντεο που βρίσκονται σε κάποια κάρτα. Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να χρησιμοποιήσεις το 3D touch και στα notifications για να δεις εικόνες ή βίντεο που σου έστειλαν. Η λογική είναι λίγες και ευανάγνωστες πληροφορίες στην αρχή και αν θέλεις περισσότερες, τότε χρησιμοποιείς το 3D touch, όταν το χρειαστείς.

IMG_0566 IMG_0567

Ο νέος σχεδιασμός δεν αφήνει ανεπηρέαστο ούτε το control center. Με…κάρτες και αυτός χωρίζεται σε 3 μέρη. Ένα για τα εργαλεία και τις ρυθμίσεις, τα οποία έχεις συνηθίσει, ένα για τα media σου (το οποίο περιλαμβάνει ήχο αλλά και συσκευή στην οποία αποστέλλεται ο ήχος αυτός) και ένα τρίτο πάνελ με το homekit. ΟΚ, αυτό δεν θα είναι χρήσιμο στον καθένα, ωστόσο είναι χρήσιμο να ξέρεις ότι υπάρχει και μπορεί να διευκολύνει τη ζωή σου όταν φτάσεις να έχεις αρκετές λάμπες Hue…

To 3D touch κάνει κι εδώ την εμφάνισή του, δίνωντας σου επιλογές στο κάθε εργαλείο. Για παράδειγμα μπορείς να αποφασίσεις αν ο φακός σου θα έχει χαμηλό, μέτριο ή δυνατό φως πριν τον ανάψεις.

Μηνυματα…

Οι περισσότερες προσθήκες στο iOS 10 είναι εδώ. Όχι, η apple δεν ανακάλυψε τον τροχό, απλά και μόνο γιατί υπήρχε ήδη. Αυτό που έκανε ήταν να βάλει τροχούς στο ήδη καλαίσθητο, δικό της όχημα. Τον τροχό τον είχε ήδη ανακαλύψει ο Mark ο Zuckeberg με την παρέα του και λέγεται facebook messenger. Το iOS 10 απλά το μιμήθηκε εξαιρετικά. Τα νέα χαρακτηριστικά είναι πολλά και αυτονόητα.

  • εφέ για τα μηνύματα! Όλη η οθόνη μπορεί να αστράψει και να βροντήξει με τα νέα εφέ
  • εφέ για το κείμενο των μυνημάτων. Μπορείς να…φωνάξεις και να ψιθυρίσεις στα μυνήματά σου. Τέρμα πια στη χρήση των κεφαλαίων!
  • εφαρμογές 3rd party. Όπως στο messenger, μπορείς να εγκαταστήσεις εφαρμογές που θα έχουν δικά τους gif-άκια, video, και ό,τι άλλη τρέλα μπορείς να φανταστείς. Σίγουρα δεν είναι κάτι που θα το χρησιμοποιείς συνέχεια, αλλά είναι ωραίο να ξέρεις ότι υπάρχει όταν το θελήσεις.
  • digital touch. Το χαρακτηριστικό αυτό το δανείζεται από το apple watch και σημαίνει ότι κάνοντας χρήση του 3D touch μπορείς να στείλεις καρδούλες, φιλάκια, “την καρδιά σου…που χτυπάαααα”, ακόμη κι ένα μικρό σχέδιο.
  • γρήγορη απάντηση, ή tap back που λέει κι ο Τιμ. Μπορείς, πάλι με 3D touch να απαντήσεις γρήγορα σε ένα μύνημα με κάποια προεπιλεγμένη απάντηση, ή ακόμη και με μια απάντηση που μπορεί η AI να προϋπολογίσει για σένα.
  • emojify. Με μια κίνηση μπορείς να…μεταφράσεις το μύνημά σου σε emojis και να κερδίσεις τις εντυπώσεις. Φυσικά λειτουργεί στα αγγλικά…
  • handwritting…εάν αυτό είναι κάτι που μπορείς να κάνεις σε μια οθόνη κινητού…
  • quicktyping. Η ΑΙ μπορεί να αναγνωρίσει τα λεγόμενά σου και να σε βοηθήσει…αν η γλώσσα σου είναι τα αγγλικά…βεβαίως βεβαίως…

IMG_0570 IMG_0571 IMG_0572

Φωτογραφιες!

H apple προσπαθεί να φέρει το Photos λίγο περισσότερο στα μέτρα του google photos κι έτσι ρίχνει την AI της στα βαθιά. Πλέον το Photos θα μπορεί να αναγνωρίζει αντικείμενα, μέρη και πρόσωπα. Θα μπορείς να σημειώσεις και να κάνεις σχεδιάκια, βελάκια, καρδούλες κι ό,τι άλλο τραβάει η καρδιά σου πάνω στις φωτογραφίες σου, όπως μέχρι τώρα έκανες μόνο στο mail (αλήθεια, το χρησιμοποιούσε κανείς αυτό;). Με ακόμη ένα χαμογελάκι προς την πλευρά της google, η Apple εισάγει το memories, το οποίο, ναι, σωστά μάντεψες ετοιμάζει συλλογές, βάζει κι ένα τραγουδάκι από πάνω και είσαι έτοιμος να ξαναζήσεις τις καλύτερες στιγμές σου!

Apple Maps…

To Apple Maps αλλάζει, γίνεται ομορφότερο και αποκτά predictions (στις πολιτισμένες χώρες). Το πιο δυνατό του σημείο; Ότι θυμάται που πάρκαρες. Μπορεί να σου φάινεται απλό, αλλά το iOS 10 συνδυάζει πολλά πράγματα για να το καταφέρει. Και πόσες φορές δεν είχες ξεχάσει που πάρκαρες;

IMG_0560-1

Siri;

ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ – ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ.

Τελικα;

Το θέμα είναι απλό. Μπορεί το νέο iPhone 7 να είναι ακριβό και να κοστίζει 2 νεφρά στην χώρα μας, αλλά όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε από το iOS 10. Είναι διαθέσιμο για όλους. Σχεδόν για όλα τα iPhone.

Go donwload…σε μερικές μέρες…!

Μπορείτε να ακολουθήσετε τον δημιουργό του άρθρου στο twitter, στο @nikouf.