Hue Starter Kit. Έτσι πρέπει να ξεκινήσεις για να κάνεις τον φωτισμό του σπιτιού σου “εξυπνότερο”

Από τον χρήστη Nico, στις 30 June 2017

Μιας και οι τιμές είναι απαγορευτικές, και το έδαφος…ρευστό είπα να ξεκινήσω με το “φτηνό” starter pack, το Philips Hue White E27 Starter Kit, το οποίο περιλαμβάνει 2 λάμπες λευκές βιδωτές και το 2ης γενιάς Hue Bridge, το οποίο υποστηρίζει το homekit της Apple.

Γιατί είναι φτηνό;

Γιατί οι λάμπες, όχι μόνο είναι απλά λευκές και δεν έχουν χρώμα, αλλά δεν υποστηρίζουν καν όλο το φάσμα του λευκού. Τώρα θα μου πεις, σε πειράζει αυτό; Όχι ιδιαίτερα. Πόσο μάλλον δε, όταν τις χρειάζεσαι για απλή, καθημερινή χρήση, να φωτίζουν κι όχι να κάνουν ατμόσφαιρα.

Φυσικά, αν το πορτοφόλι σου το επιτρέπει, μπορείς πάντα να πάρεις το Philips Hue White Ambiance E27 Starter Kit στα 139 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει επίσης το 2ης γενιάς bridge, και 2 λευκές λάμπες, αλλά αυτές υποστηρίζουν όλες τις αποχρώσεις του λευκού, από το πιο ψυχρό ως το πιο θερμό, καθώς κι έναν διακόπτη, για να τις ανοιγοκλείνεις με το χέρι, χωρίς να χάνουν τη σύνδεσή τους (για τον οποίο θα μιλήσουμε αργότερα). Είτε τέλος να πας πέρα για πέρα, και να περάσεις στην…έγχρωμη πλευρά με το Philips Hue White and Color Ambiance E27 Starter Kit – Gen 2 στα 199 ευρώ και να αφήσεις τον διακόπτη για ακόμη μια λάμπα, και να τις έχεις όλες έγρωμες!

Στο θέμα μας όμως, γιατί παρεκτραπήκαμε…

Το πακέτο είναι απλό, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Παίρνεις τις λάμπες, τις τοποθετείς εκεί όπου θέλεις, τους δίνεις ρεύμα και προχωράς στο bridge. Το bridge θέλει ρεύμα (ουάου, δεν το περίμενες) και μια σύνδεση ethernet. Τώρα πρόσεξε, γιατί αν έχεις διαφορετικό modem και router, θα πρέπει να το συνδέσεις σε εκείνη τη συσκευή, η οποία εκπέμπει το wifi σου, φαντάζομαι το router, ώστε να βρίσκονται στο δίκτυο με το ίδιο όνομα.

Και κάπου εδώ ξεκινάει η μαγεία.

Μπαίνει στην εξίσωση το Bridge και όλα γίνονται μαγικά. Η σύνδεση είναι rock solid. Ακόμη κι όταν εσκεμμένα έκλεισα τους διακόπτες από τις λάμπες η σύνδεση χάθηκε για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Το Bridge βρήκε ξανά το σύστημα απίστευτα γρήγορα. Αν δεν βρισκόμουν σε διαδικασία να το τεστάρω, πιθανότατα δεν θα το καταλάβαινα καν. Όσο ο διακόπτης για τις Hue λάμπες σου παραμένει ανοιχτός και αυτές έχουν παροχή ρεύματος, όλα θα είναι τέλεια!

Φυσικά έχεις 2 τρόπους στη διάθεσή σου για να τις ελέγξεις. Ο πρώτος και πιο εκτεταμένος ακούει στο όνομα Hue app. Περιέχει τα πάντα και μπορεί να ελέγξει πλήρως τις λάμπες σου. Με το πρώτο pair με το bridge διατηρεί τον πλήρη έλεγχο.Η εφαρμογή είναι απλή και γρήγορη, που είναι και το ζητούμενο τελικά. Δεν είναι ιδιαίτερα όμορφη, αλλά τη δουλειά της την κάνει μια χαρά.

Μπορείς να δεις αρχικά το bridge σου και τις λάμπες και τα αξεσουάρ που έχεις συνδεδεμένα. Έπειτα μπορείς να τα κατηγοριοποιήσεις και αφού τα ονομάσεις όπως εσύ θέλεις, να τα…μοιράσεις σε δωμάτια, ώστε να κάνεις ομάδες αξεσουάρ/λαμπών για να τα χειρίζεσαι όλα μαζί (εάν είσαι στην ευτυχή θέση να διαθέτεις πολλά από δάυτα).

Αυτά όλα βρίσκονται στο home tab. Δίπλα ακριβώς υπάρχει το automation κομμάτι, που είναι και το ζουμί. Στο tab routines, υπάρχουν κάποιοι έτοιμοι αυτοματισμοί, όπως wake up, leave home και άλλα τέτοια όμορφα. Τα routines αυτά μπορούν να παίξουν με την τοποθεσία σου, βάσει του αν το κινητό σου εισέρχεται ή φεύγει από μια συγκεκριμένη τοποθεσία, αλλά και με την ώρα της ημέρας. Εννοείται πως μπορείς να προσθέσεις και τις δικές σου ρουτίνες, όπως έκανε κι ο γράφων. Για παράδειγμα έχω δημιουργήσει αυτοματισμό για 4 ημέρες της εβδομάδας, κατά τις οποίες η μία λάμπα ανάβει σε συγκεκριμένο ποσοστό και σβήνει έπειτα σε συγκεκριμένη ώρα, για άλλη μέρα της εβδομάδος έχω θέσει άλλη ώρα, για το βράδυ άλλη ρουτίνα, για τον ύπνο άλλη ρουτίνα. Σε όλες μπορείς να ρυθμίσεις φυσικά και την ένταση που θα έχουν.

Στο τελευταίο tab μπορείς να ρυθμίσεις widgets που θα έχεις στο notification center του τηλεφώνου σου, να προσθέσεις κι άλλα αξεσουάρ, και φυσικά να ενεργοποιήσεις το homekit app και το siri. Το bridge έχει ένα νούμερο/barcode, το οποίο κάνει εξαιρετικά απλή τη χρήση του. Το σκανάρεις με την κάμερα και απευθείας συνδέεται στο homekit το bridge σου. Από εκεί και πέρα μπορείς να επιλέξεις να χρησιμοποιείς και να χειρίζεσαι το bridge και όλα τα αξεσουάρ με το homekit και το siri αντί για το ασχημούτσικο hue app.

Οι επιλογές που έχεις με το Philips Hue White E27 Starter Kit δεν είναι και πολλές, ακριβώς επειδή οι λάμπες μπορούν απλά να αυξομειώσουν την έντασή τους και όχι να αλλάξουν χρώμα. Ούτε καν στις αποχρώσεις του λευκού, πόσο μάλλον στα…χρώματα του ουράνιου τόξου. Με την πρώτη ευκαιρία καλό είναι να προχωρήσεις στην αναβάθμιση που θα αφορά τουλάχισον τις ambience. Το σημαντικό είναι ότι το πρώτο λιθαράκι έχει ήδη μπει, το bridge βρίσκεται σπίτι σου και έχεις μπει στον χορό του αυτοματισμού.

Είναι όμως όλα τόσο…φωτεινά; Δυστυχώς υπάρχει κι εδώ το μελανό σημείο. Είναι κάτι που δεν θα ταράξει όλον τον κόσμο, αλλά τον γράφοντα του έχει κάνει τα νεύρα κρόσια. Για όλους όσους εσάς, λοιπόν, που έχετε wifi router με 2 δίκτυα, δηλαδή ένα 2.4GHz κι ένα στα 5GHz, το κινητό σας θα προσπαθεί να συνδεθεί στο πιο γρήγορο δίκτυο, ήτοι το n, των 5GHz. Δυστυχώς το θέμα είναι ότι το bridge μπαίνει αυτόματα στο 2.4GHz. Όταν εσύ βρίσκεσαι στο άλλο, το homekit δεν βρίσκει τις συσκευές σου. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι αυτόνομο. Δεν “μιλάει” με το Hue app. Πρόβλημα λοιπόν, που σε κάνει να μένεις στο “αργό” δίκτυο. Παράκαμψη βέβαια υπάρχει. Έχει να κάνει με την χρήση της εφαρμογής του Google Assistant για παράδειγμα, το οποίο δεν παρακάμπτει το Hue App. Το Hue App δέχεται με ένα login απομακρυσμένο έλεγχο, κι έτσι δεν υπάρχει φόβος να μη λειτουργήσει, σε όποιο δίκτυο κι αν είσαι. Απλά θα νομίζει ότι είσαι εκτός σπιτιού…η δουλειά σου όμως θα γίνει.

Η ποιότητα των λαμπών είναι εξαιρετική και το φως άπλετο. Δεν θα έχεις θέμα με την ένταση τους. Βέβαια στο πακέτο αναφέρεται ένας συγκεκριμένος χρόνος ζωής, αλλά πιστεύω ότι θα αργήσει να σε απασχολήσει.

Στο resume λοιπόν…αξίζει τον κόπο;

Ναι.

Χωρίς υπεκφυγές. Ο αυτοματισμός στα φώτα είναι κάτι που πραγματικά δεν ξέρεις ότι το χρειάζεσαι μέχρι να το χρησιμοποιήσεις, αλλά μετά δεν ξέρεις πως ζούσες πριν χωρίς αυτό.

Εϊναι αρκετό το starter pack;

Όχι, αλλά είναι αρκετό για να σε μπάσει στα κόλπα και να σου κολλήσει το…μικρόβιο του home automation. Η όλη φάση του αυτοματισμού θα μοιάζει πιο ολοκληρωμένη κάθε φορά που θα προσθέτεις μια συσκευή κι ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα. Όσο πιο ακριβό, τόσο πιο μεγάλο το λιθαράκι δυστυχώς, μιας και πιστεύω ότι η επόμενη επιλογή που θα είναι ένας θερμοστάτης ή μια κλειδαριά για παράδειγμα θα φέρουν πιο σημαντικές αλλαγές στη ζωή σου.

Μην φοβάσαι, λοιπόν, κάνε το βήμα και μπες κι εσύ στον μαγικό κόσμο του Hue μέσω της πόρτας της iSystem!

Published

Updated

Author

Nico

Categories

Review