“Επιστρέφει” ο Firefox στο iOS, αν ήταν ποτέ στην πραγματικότητα

Από τον χρήστη esimeon, στις 3 December 2014

Ο Mozilla Firefox μπορεί τελικά να .. “επιστρέψει” στις συσκευές iOS, σύμφωνα με δήλωση που έκανε ο αντιπρόεδρος Jonathan Nightingale σε μια εκδήλωση της εταιρίας. “Πρέπει να βρισκόμαστε όπου βρίσκονται και οι χρήστες μας, οπότε θα πρέπει να φέρουμε τον Firefox στο iOS.”

Η δήλωση αυτή για την άφιξη του Firefox για το iOS σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην τακτική της Mozilla, καθώς η εταιρεία έχει πει επανειλημμένα ότι δεν μπορεί να αναπτύξει μια έκδοση του Firefox για το iOS, λόγω της άρνησης της Apple να επιτρέψει σε άλλα προγράμματα περιήγησης να χρησιμοποιούν τους δικούς τους μηχανισμούς παρουσίασης ιστοσελίδας.

Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν είδαμε ποτέ την έκδοση για iOS του Firefox στις συσκευές μας – ακόμα και στα Desktop εδώ και 3 χρόνια έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία από το Chrome της Google.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία τριβής μεταξύ των δυο εταιρειών ήταν η άρνηση της Apple να επιτρέψει στον Firefox για να χρησιμοποιεί τη δικιά του μηχανή Javascript στο iOS, καθώς η Apple περιορίζει στους browsers να τρέχουν εσωτερικά τη μηχανή του Safari.

Συνυπολογίζοντας ότι (όπως συζητήσαμε και στο Applascast αρκετές φορές) ο χρήστης δεν μπορεί να ορίσει διαφορετικό προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης, είναι πολύ δύσκολο για τρίτους browsers όπως οι Chrome, Opera και Firefox να παρέχουν εμπειρία παράλληλη με αυτή που εμφανίζουν στις desktop εκδόσεις τους. Αν και δεν έγιναν γνωστά τα αναλυτικά σχέδια της Mozilla για το Firefox στο iOS, το πιο πιθανό είναι ότι η Mozilla θα πρέπει να συνεχίσει να κινείται εντός των ορίων της Apple.

Εσείς θα χρησιμοποιήσετε το Mozilla στο iOS όταν και όπως έρθει; Θα θέλατε να μπορείτε να αλλάζετε τον προεπιλεγμένο τρόπο περιήγησης;