Μάθε όλα όσα μπορεί να κάνει το νέο iMessages του iOS 10!

Από τον χρήστη Nico, στις 16 June 2016

Με μία λέξη;

Παπάδες…

Το νέο iMessages βελτιώθηκε αρκετά και μπορεί να κάνει θαύματα. Ουσιαστικά μιμήθηκε το facebook messenger και επιβεβαίωσε πολλούς αναλυτές που βλέπουν την βιομηχανία του messaging/teScreen Shot 2016-06-16 at 16.25.25xting γενικά σαν την χήνα με τα χρυσά αβγά. Άγνωστο ακόμη αν η Apple μπει στη διαδικασία να βγάλει λεφτά από αυτό, αλλά το στοίχημα είναι στην ποσότητα του κοινού που χρησιμοποιεί την υπηρεσία σου. Και στην προκειμένη περίπτωση, το iMessages έπρεπε να εμπλουτιστεί λίγο. Να γίνει πιο ενδιαφέρον…πιο messenger…

Αυτοκόλλητα, εφέ, τεχνητή νοημοσύνη, όμορφα links, τα πάντα έχει ο μπαχτσές…όλα για την τέρψη των οφθαλμών σου και (όχι;) μόνο…

 

 • Siri Quick Type

 

Θεωρητικά, η Siri μπορεί να διαβάσει τα μυνήματα που σου στέλνουν και να σου έχει έτοιμες κάποιες πληροφορίες. Για παράδειγμα, εάν κάποιος σε ρωτήσει που είσαι, μπορεί να σου ετοιμάσει ένα σύνδεσμο με την θέση που βρίσκεσαι, ώστε να μπορέσεις να την μοιραστείς άμεσα, αν θέλεις. Ή μπορεί να σου έχει έτοιμο ένα όνομα, το οποίο ανέφερες νωρίτερα στη συνομιλία σου, εάν η ερώτηση που διαβάσει στο μύνημα είναι ποιός. Το πρόβλημα είναι στην λειτουργία του. Είτε με ελληνικά, είτε με αγγλικά, είτε με το region γυρισμένο σε Αμερική, η εν λόγω λειτουργία δεν λέει να μας κάνει τη χάρη…Μπορεί να είναι λόγω beta…

 • Αντιδράσεις!

Μια ωραία προσθήκη, μα τον τουτάτη! Μόλις σου στείλει κάποιος μύνημα, μπορείς να πατήσεις απλά πάνω στο μύνημά του και θα εμφανιστεί ένα μικρό μενού με απαντήσεις/αντιδράσεις. Ξέρεις, το γνωστό ΟΚ, όχι ΟΚ, χαχα και γενικά κάτι σαν τα emotes του facebook, με το υπερενισχυμένο like. Καλή φάση, γιατί μπορείς να στείλεις εύκολες απαντήσεις. Φαίνεται να λειτουργεί κανονικά ήδη στην beta 1.

 • Απευθείας εμφάνιση link

Αυτό σημαίνει ότι κάθε link που βάζεις ή βλέπεις μεταφράζεται άμεσα στην αντίστοιχη μικρογραφία/σελίδα του. Αν βάλεις ένα link από βίντεο θα εμφανιστεί η πρώτη σκηνή του, αν βάλεις ένα link φωτογραφίας, θα εμφανιστεί η ίδια η φωτογραφία, αν βάλεις μια σελίδα, θα δεις ένα preview της σελίδας. Επιτέλους θα πω εγώ, μιας και είναι μια πολύ απλή λειτουργία, που όμως βοηθάει πολύ στην εμπειρία του messaging γενικά. Ευτυχώς φαίνεται να δουλεύει και αυτή στην beta 1.

 • Live camera

Αυτό σημαίνει ότι μόλις πατήσεις την επιλογή για να προσθέσεις μια φωτογραφία στην συνομιλία, ανοίγει η κάμερα και βλέπεις στην μισή οθόνη την κάμερα και στην άλλη μισή την συνομιλία σου. Μάντεψε…όπως ακριβώς και στο facebook messenger…Φαίνεται να λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

 • Bubble effects!

Ενδιαφέρουσα και καλή φάση. Κάτι που έδειξε και η google στο android N, εδώ η Apple φαίνεται να είναι ένα βήμα μπροστά. Όταν γράψεις το μύνημα σου και θελήσεις να το στείλεις, κρατάς παρατεταμένα το send και εμφανίζονται κάποιες επιλογές. Slam, loud, gentle είναι μερικές από αυτές, και προσθέτουν εφέ powerpoint στον τρόπο που θα εμφανιστεί το μύνημά σου. Αν θα σκάσει από ψηλά, αν θα εμφανιστεί σιγά – σιγά και με τον τρόπο αυτό εντυπωσιάζει. Δυστυχώς δεν φαίνεται να λειτουργεί πάντα στην beta 1.

 • Full screen effects

Θεωρητικά δεν είναι κάτι που θα το χρησιμοποιείς συχνά. Είναι για ειδικές περιστάσεις, γενέθλια και επετείους. Αυτό που κάνει είναι να σου δώσει πρόσβαση σε μερικά εφέ σε όλη την οθόνη. Δηλαδή, να σκάει κονφετί, disco μπάλες, μέχρι και πυροτεχνήματα…Too much κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντα…Όπως και τα bubble effects, λειτουργεί με τις ώρες του στην beta 1.

 • Emoji predictions

H Siri μπορεί να διαβάζει καθώς γράφεις και να αναγνωρίζει πιθανά emojis στις λέξεις σου. Είτε αυτό είναι happy, sad, OK, και διάφορα άλλα τέτοια, στην γραμμή “εργαλείων”, πάνω από το πληκτρολόγιο σου προτείνει τα αντίστοιχα emojis. Λειτουργεί, αλλά μόνο σε αγγλικό κείμενο.

 • Emoji tap to replace

Ακριβώς το ίδιο μπορεί να κάνει και αφού τελειώσεις το μύνημά σου. Τα έχεις γράψει όλα στην εντέλεια, ανοίγεις τπ πληκτρολόγιο των emoji και αφήνεις την siri να διαβάσει το μύνημά σου. Έτσι, σου προτείνει αλλαγές λέξεων με emoji. Λειτουργεί μόνο στο αγγλικό κείμενο.

 • Xειρόγραφες σημειώσεις

Χειρόγραφες σημειώσεις, αλά apple watch. Μπορείς να σημειώσεις κάτι με το χέρι Screen Shot 2016-06-16 at 16.24.52σου και να το στείλεις στους φίλους σου, όπου θα εμφανιστεί όπως ακριβώς το έγραψες. Δεν θα αναγνωρίσει δηλαδή ΤΙ έγραψες για να στο μετατρέψει σε κείμενο, αλλά θα το δείξει σαν να το έγραφες σε χαρτί. Όπως και για αρκετά από τα προηγούμενα, είναι όμορφο, αλλά δεν βρίσκω ιδιαίτερη χρήση στην καθημερινότητα μου. Παρ’όλ’αυτά λειτουργεί κανονικά στην beta 1.

 

 • Digital touch

Παίρνει και εδώ ιδέες από το apple watch η apple και τις προσαρμόζει στο iMessages. Screen Shot 2016-06-16 at 16.25.14Μπορείς να στείλεις τον παλμό σου (δεν έχω ιδέα καν πως μπορεί να δουλέψει χωρίς apple watch) αλλά μπορείς να βάλεις και σχεδιάκια και ό,τι άλλη @@ρια μπορείς να φανταστείς. Σκέψου κάτι σαν το snapchat – άρα τρομερή απήχηση σε κάτω των 30…και μικρότερη όσο γερνάς…Τι διαφορά έχει από τις χειρόγραφες σημειώσεις; Αυτό μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν markup, πάνω σε μια φωτογραφία που στέλνεις, όπως έκανες μέχρι τώρα στο μαμά mail. Φαίνεται να δουλεύει καλά στην beta 1.

 

 • Αόρατη μελάνη!

Ήρθε η ώρα να θυμηθείς τα παιδικά σου χρόνια! Την αόρατη μελάνη μπορείς να την χρησιμοποιήσεις με παρατεταμένο κράτημα στο send και μπορείς να κάνεις αόρατο οποιοδήποτε μύνημα. Είτε πρόκειται για φωτογραφία, είτε για κείμενο. Ο παραλήπτης πρέπει να κάνει swipe για να το διαβάσει. Δεν καταλαβαίνω την χρησιμότητά του, αλλά οκ….Δουλεύει σπασμωδικά στην beta, με μικρά κολλήματα.

 

 • Περισσότερες δυνατότητες στο notification center

Μπορείς πλέον, με 3D touch, να δεις όλο τον διάλογο στο εισερχόμενο μύνημα, όχι απλά να απαντήσεις στο αμέσως προηγούμενο. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι μπορείς να δεις και τα attachments που έχει. Καλή φάση για κάτι γρήγορο. Δουλεύει κανονικά στην beta 1.

 • AppStore στο iMessages

Με τη νέα προσθήκη, φαντάσου ότι αντιγράφει το appstore του Screen Shot 2016-06-16 at 16.25.33facebook messenger. Μπορείς να κατεβάσεις από stickers μέχρι εφαρμογές για επεξεργασία photo, GIF και για αποστολή χρημάτων. Ό,τι μπορέσουν να σκεφτούν οι προγραμματιστές. Ακριβώς ίδιο με την λογική που έχει ενσωματώσει το facebook. Λειτουργεί κανονικά στην beta 1, αν και οι εφαρμογές είναι περιορισμένες. Πάντως η Disney (λόγω ιδιαίτερης σχέσης με την Apple) δεν μας αφήνει παραπανεμένους σε θέμα stickers.

Όλα αυτά είναι πανέμορφα. Τα περισσότερα είναι βέβαια λειτουργίες που δεν θα τις χρησιμοποιήσεις πολλές φορές, που απλά θα τις δείξεις μια φορά σε έναν φίλο σου και τέλος, αλλά δεν είναι κακό να υπάρχουν. Τα χρήσιμα κομμάτια δείχνουν μια apple που παραδέχεται τα μειονεκτήματά της, καταλαβαίνει που υστερεί και προσπαθεί να το διορθώσει. Έρχεται στα ίδια επίπεδα του facebook messenger, whatsapp και του επερχόμενου Allo. Μένει να δούμε ποια έχει τον περισσότερο κόσμο και αν η τεχνητή νοημοσύνη της Siri μπορεί να κάνει τα θαύματα που έχουμε δει να καταφέρνει μέχρι σήμερα μόνο η google με τον απύθμενο όγκο δεδομένων που έχει συσσωρεύσει ανά τα χρόνια (και συνεχίζει να συσσωρεύει).

Αυτό που λείπει; Incognito mode. Να δανειστεί ακόμη ένα χαρακτηριστικό από το snapchat και να βάλει χρονόμετρο στα μυνήματα. Σε συνδυασμό με το encryption που λέει ότι έχει, θα ήταν ιδανικό!

Όσο για τον γράφοντα…meh…not impressed….

Μπορείς να ακολουθήσεις τον δημιουργό του άρθρου στο twitter, στο @nikouf.