Custom Cam. Μια κάμερα για γνώστες! (Promo Codes Inside!)

Από τον χρήστη Nico, στις 12 April 2016

Με τα iPhone να αποκτούν όλο και καλύτερες κάμερες, και πολλούς επαγγελματίες φωτογράφους να τα χρησιμοποιούν για τις καθημερινές τους λήψεις, εμφανίστηκε ένα νέο είδος εφαρμογών. Οι εφαρμογές με χειροκίνητες ρυθμίσεις για την κάμερα.

Και εδώ έρχεται το Custom Cam. Το αντίπαλο δέος βρίσκεται αρκετό καιρό στο AppStore και ακούει στο όνομα Manual, και βρίσκεται στο iPhone του γράφοντα εδώ και καιρό, για κάποιες δύσκολες λήψεις με χαμηλό φωτισμό, ή όταν απλά πιστεύεις ότι κάνεις καλύτερη δουλειά από τις αυτόματες ρυθμίσεις του iPhone. Δύσκολη δουλειά είναι η αλήθεια.
Το Custom Cam έρχεται λοιπόν να σου προσφέρει αρκετές ρυθμίσεις με έναν ευρηματικό τρόπο. Μπορείς να επιλέξεις τιμή για την ώρα που θα μένει ανοιχτό κλείστρο, πειράζοντας με αυτόν τον τρόπο το φως της φωτογραφίας σου, αλλά και καθιστώντας την ταυτόχρονα πιο ευάλωτη σε τυχόν κουνήματα του χεριού σου κατά τη λήψη. Μπορείς να παίξεις με την ισορροπία του λευκού. Μπορείς να παίξεις με το βάθος, στο οποίο εστιάζει η κάμερά σου. Μπορείς να παίξεις τέλος και με το ISO της φωτογραφίας σου, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο και πάλι βασικά στοιχεία της φωτογραφίας σου, αλλά καθιστώντας την για ακόμη μια φορά πολύ ευαίσθητη σε μετακινήσεις του χεριού σου.

Κοινώς, αν δεν είσαι χειρούργος, ή δεν έχεις έναν υποτυπώδη έστω τρίποδα, οι εφαρμογές αυτές δεν είναι για σένα.

Οι επιλογές σου βέβαια δεν σταματούν εκεί, με την πιο ενδιαφέρουσα να είναι η επιλογή να σώσεις το αντικείμενο του πόθου σου σε TIFF αρχείο, το οποίο είναι ό,τι πιο κοντινό μπορείς να βρεις σε RAW αρχείο για το iPhone. Εξαιρετική προσθήκη, ιδιαίτερα αν θέλεις να επεξεργαστείς το αρχείο σου περαιτέρω.

Εκεί που έρχεται να ξεχωρίσει το Custom Cam είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να παίξεις με τις ρυθμίσεις αυτές. Και αυτό γίνεται με 2 τρόπους. Είτε με το swipe πάνω στα νούμερα που βλέπεις και αντιπροσωπεύουν την εκάστοτε ρύθμιση, είτε με swipe πάνω στην κεντρική οθόνη, όπου βλέπεις και το αντικείμενο του πόθου σου. Η οθόνη είναι χωρισμένη σε 4 τεταρτημόρια, ώστε να μπορείς να πειράξεις διαφορετική ρύθμιση κάθε φορά, χωρίς να μπερδεύεσαι.

Έξυπνο.

Εάν λειτουργούσε όπως πρέπει.

Δυστυχώς, δεν λειτουργεί. Για 2 λόγους. Ο πρώτος είναι τεχνικός. Η νοητή κύλιση της ροδέλας που αλλάζει την ρύθμιση δεν είναι και τόσο ομαλή. Σου δίνει μια αίσθηση σπασμωδικότητας, που πραγματικά δεν συναντάς αλλού στο iPhone και είναι κρίμα. Ο 2ος λόγος είναι πιο λειτουργικός και έχει να κάνει με το γεγονός ότι ενώ το βλέμμα σου είναι προσηλωμένο στο θέμα που θα φωτογραφίσεις, πρέπει με την άκρη του ματιού σου να κοιτάς και αν αλλάζουν οι τιμές των ρυθμίσεων που θέλεις, γιατί δεν σου δίνει κάποια αίσθηση ότι καταφέρνεις κάτι με την κίνηση του χεριού σου. Τίποτα, εκτός από έναν πολύ αδύναμο ήχο, που πραγματικά δεν με πείθει ότι έχω μια συνεργασία με τη συσκευή μου εκείνη την ώρα.

Κρίμα, γιατί σαν σύλληψη είναι ενδιαφέρων τρόπος.

Αυτό που προσπάθησε να υλοποιήσει ακόμη πιο έξυπνα το Custom Cam είναι η χρήση του 3D touch. Προσπάθησε να επαναφέρει την αίσθηση που δίνανε οι φυσικές κάμερες, οι οποίες με το πρώτο, αδύναμο κλικ, που έκανες στο κουμπί τους, εστιάζανε, και με το δεύτερο, βαθύτερο κλικ, πραγματοποιούσανε την λήψη. Ακούγεται ιδανικό για το 3D touch. Και θα ήταν. Αν λειτουργούσε. Δυστυχώς στον γράφοντα δεν λειτούργησε ποτέ. Δεν είχα τη συνηθισμένη ανάδραση του 3D touch από τη συσκευή μου.

Φυσικά, τα παραπάνω είναι προβλήματα που μπορούνε εύκολα να διορθωθούν με ένα update, και να είσαι σίγουρος ότι θα το περιμένω με ανυπομονησία, γιατί το Custom Cam είναι μια έξυπνη εφαρμογή με κάποια μικρά προβληματάκια στην υλοποίηση. Προβληματάκια που μπορούνε να λυθούν εύκολα.

Το Custom Cam είναι μια εξαιρετική εφαρμογή manual κάμερας με όλες τις πιθανές ρυθμίσεις που θα ήθελες να έχεις! Και μάλιστα τις σερβίρει με έναν εξαιρετικό τρόπο, που δεν έχει δοκιμάσει να εκμεταλλευτεί κανείς μέχρι τώρα. Μπράβο για την φοβερή προσπάθεια και αναμένω τα νέα updates από τον developer!

Το Custom Cam είναι διαθέσιμο στο AppStore στην τιμή των 1,99€ και μπορείς να το κατεβάσεις από εδώ.

Για 3 τυχερούς από εσάς όμως, ο Applας κατάφερε και βρήκε promo codes για να το κατεβάσετε δωρεάν!

HAJRXXYF49WY

YJ7XMMWR6LNE

W7JYXFJM6MXL

Τρεχάτε γιατί είναι όποιος προλάβει…!

Μπορείς να ακολουθήσεις τον δημιουργό του άρθρου στο twitter, στο @nikouf.