Το Baby iPad Pro. Τι χρειάζεται να ξέρεις για το καλύτερο iPad;

Από τον χρήστη Nico, στις 11 April 2016

Ναι. Νομίζω αυτό θα είναι το ανεπίσημο όνομα του νέου iPad.

Άλλωστε, ποιός θέλει να λέει κάθε φορά “το νέο iPad Pro 9.7 ιντσών”;!

Η Apple, πιστή για άλλη μια φορά στις προβλέψεις του Mark “to gataki” Gurman (ναι, τα greeklish είναι εσκεμμένα), μας έδωσε αυτό που περιμέναμε. Ένα νέο iPad Air, που δεν λέγεται iPad Air, αλλά iPad Pro, και το οποίο φέρει όλα τα φανταστικά pro χαρακτηριστικά του μεγάλου αδερφού του.

Στο σημείο αυτό, έχω πλέον αρχίσει να πιστεύω πως δεν αποφασίζει η Apple τι θα παρουσιάσει και ο Gurman τα βρίσκει από τις πηγές του, αλλά ότι η Apple βλέπει τι έχει διαρρεύσει στον Gurman και αποφασίζει να τα δημοσιεύσει για να μην μένει πίσω…

Baby Pro λοιπόν.

Εξαιρετικό. Με το μοναδικό μειονέκτημα να είναι το…μικρό μέγεθός του.

Μην με παρεξηγείς…

Δεν λέω ότι οι 12,9 ίντσες είναι ιδανικές για tablet.

Δεν είναι. Ακούς @hazardelm; Δεν είναι.

Το πρόβλημα του μεγέθους του Baby Pro έγκειται στο smart keyboard. Το οποίο είναι μικρότερο από αυτό ενός φυσιολογικού πληκτρολογίου, στο οποίο έχεις συνηθίσει. Είναι μικρότερο από αυτό ενός desktop PC, το οποίο θέλει η Apple να αντικαταστήσει με το iPad Pro και το Baby Pro.

Δεν το έχω δοκιμάσει φυσικά. Μπορεί και να είμαι υπερβολικός. Έχοντας όμως δοκιμάσει το smart keyboard στο…κανονικό iPad Pro, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι διαθέτει το ιδανικό μέγεθος για να γράφεις ταχύτατα. Οπότε, δια της ατόπου απαγωγής, κρατάω μικρό καλάθι για το smart keyboard του Baby Pro. Μένει να το δοκιμάσω από κοντά και ίσως με πείσει ότι είναι καλύτερο από το on screen keyboard, στο οποίο έχω συνηθίσει και γράφω αρκετά γρήγορα, χρησιμοποιώντας τα…περισσότερα, αν όχι όλα τα δάχτυλά μου, όπως θα έκανα σε ένα κανονικό, φυσικό πληκτρολόγιο.

Ας μπούμε στο ζουμί όμως. Τι καινούριο διαθέτει το Baby Pro;

Τι διαφορές έχει με το μεγάλο αδελφάκι του και με τον μικρό πρόγονό του;

  • Επεξεργαστή A9X. Αυτό σημαίνει, ίδιο με αυτόν του iPad Pro, μια overclocked έκδοση του επεξεργαστή που “φοράει” το iPhone 6S. Βέβαια, το Baby Pro είναι χρονισμένο στα 2.16GHz, ενώ το iPad Pro 12.7’’ έχει έναν A9X, χρονισμένο στα 2.24GHz. Εξαιρετικά ισχυρός, ικανός να γυρνάει σβούρες γύρω από τον Snapdragon 800 του S7…

  • 2GB RAM! Φαίνεται πως η Apple δεν πήρε το μάθημά της και κόβει δυνατότητες από το Baby Pro. **Δεν **είναι το πιο δυνατό iPad εκεί έξω. Μάλλον ο Τιμ και η τσιγκουνιά του λειτούργησαν, σκεφτόμενοι, ότι η μικρότερη οθόνη δεν απαιτεί την επεξεργαστική δύναμη του μεγάλου iPad.
  • Κάμερα 12MP με φλας! Κάτι που το iPad Pro 12.9” κοιτάει με τα κιάλια…Η κάμερα που διαθέτει το Baby Pro είναι ίδια με αυτήν του iPhone 6S, ικανή για live photos, panoramas και 4K video. Καμία σχέση με τις μεσοβέζικες λύσεις των 8MP του μεγάλου Pro, ανίκανη να αντεπεξέλθει στα σημερινά δεδομένα. Το κακό βέβαια εδώ, είναι ότι υιοθετεί και την καμπούρα της κάμερας του 6S…

  • Κάμερα 5MP Facetime HD. Επίσης καμία σχέση με τα 2MP που διαθέτει το μεγάλο Pro. Η διαφορά είναι αστεία όταν πρόκειται για facetime/skype και γενικά οποιουδήποτε είδους συνομιλία με βίντεο. Έτσι, μπορεί να αντικαταστήσει κάλλιστα τα PCs στον τομέα των διαδικτυακών meetings.
  • Δυνατότητα για 256GB χωρητικότητα. Για όσους πραγματικά δεν αστειεύονται για κάτι τέτοιο, υπάρχει Baby Pro με χωρητικότητα, όση έχει αυτήν τη στιγμή και το MacBook Pro του γράφοντα. Ποιός νοιάζεται για το iCloud και το streaming, όταν μπορείς να τα έχεις όλα στο πιάτο σου, χωρίς να ξοδεύεις δεδομένα.
  • 256ppi σε ανάλυση 2048 x 1536, ένα pixel per inch περισσότερο από τον μεγάλο του αδελφό. Αλλά οι εξαιρετικές δυνατότητες της οθόνης του δε σταματάνε εδώ. Η Apple παρουσιάζει πρώτη φορά μια τεχνολογία για τις οθόνες της, που λέγεται True Tone, και συμπεριφορά παρόμοια με αυτήν του φλας των καμερών της. Με 4 αισθητήρες φωτός στην οθόνη του, μπορεί να καταλάβει τη θερμοκρασία του λευκού στο περιβάλλον και να προσαρμόσει αναλόγως την θερμοκρασία του λευκού στην οθόνη. Με αυτόν τον τρόπο επηρεάζει και τα υπόλοιπα χρώματα. Η θερμοκρασία του λευκού είναι κατά κάποιο τρόπο τόσο σημαντική, όσο και το μαύρο σε μια τηλεόραση. Επηρεάζει όλα τα υπόλοιπα χρώματα, καθώς το ανθρώπινο μάτι, το χρησιμοποιεί σαν βάση, για να ξεχωρίσει τα υπόλοιπα χρώματα. Αναμένω λοιπόν να είναι εκπληκτική η νέα οθόνη. Ακόμη καλύτερη από αυτήν του iPad mini 4, το οποίο έχει καλύτερη οθόνη και από το iPad Air 2, αλλά και από το iPad Pro, με διαφορά που φαίνεται στο γυμνό μάτι. Μπορεί να αποδώσει καλύτερα τα χρώματα, χωρίς να προβεί σε υπερβολές τύπου samsung με over-saturation. Πραγματικά ήμουν εντυπωσιασμένος από την οθόνη του iPad mini 4, και περιμένω το Baby Pro να κάνει περισσότερους “παπάδες” στον τομέα αυτό.

  • Παπάδες θα κάνει και στον τομέα του ήχου. 4 ηχεία για να την ακούς…στέρεο, όπως και να κρατάς το αριστούργημα αυτό.

  • Διαφορά από τον μεγάλο του αδελφό και στο χρώμα, με το Baby Pro να κάνει την είσοδο με το ροζουλί χρυσό!
  • Δυστυχώς η Lightning θύρα του δεν υποστηρίζει USB 3.0, όπως το μεγάλο iPad. Το θέμα είναι ότι και να υποστήριζε, δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να κάνεις, πέραν του να μεταφέρεις αρχεία πιο γρήγορα. Δεν την έχει εκμεταλλευτεί πλήρως η Apple.

Προχωρόντας στο κομμάτι των αξεσουάρ, το Baby Pro μπορεί να “φορέσει” όλα τα αξεσουάρ του μεγάλου iPad, με το smart keyboard και το  pencil να κάνουνε την…ακριβή εμφάνισή τους. Τις σκέψεις του γράφοντα για το keyboard, τις διαβάσατε πιο πάνω. Όσο για το  pencil, λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, με πλήρη αναγνώριση καρπού και εκτός αυτού, μπορείς να το κρατήσεις πολύ πιο εύκολα, καθώς ζυγίζει 200 – 300 γραμμάρια λιγότερο από το μεγάλο iPad.

Δεν είναι κι άσχημα για το νέο προϊόν της Apple.

Πρέπει να το αγοράσεις;

Χμμμμ…..

Εξαρτάται.

Αν έχεις οτιδήποτε πέραν του iPad Air 2, τότε ναι. Το baby pro είναι μονόδρομος. Διαφορετικά…η απουσία των 4GB RAM , θα με κάνει να επιλέξω το μεγάλο iPad, αν θελήσω να αναβαθμίσω το iPad Air 2 μου.

Εσύ;

Μπορείς να ακολουθήσεις τον δημιουργό του άρθρου στο Twitter, στο @nikouf.