Clash Royale. Γιατί να εθιστείς + πώς να κερδίζεις!

Από τον χρήστη George Chalkias, στις 10 April 2016

Ίσως το πιο εθιστικό παιχνίδι για κινητό που έχει δημιουργηθεί ποτέ. Η supercell φαίνεται πως κατάφερε και “έσπασε” τον κώδικα για το πως θα πρέπει να είναι ένα strategy game σε κινητό. Κάτι που έχει δηλώσει πως προσπαθεί να κάνει η blizzard, δημιουργός των διάσημων strategy Warcraft & Starcraft. Ένα realtime strategy. Παίζεις ταυτόχρονα εναντίον των αντιπάλων σου σε αληθινό χρόνο. Το μυστικό; Είναι ο χρόνος. Παίζεις για 3 λεπτά με ακόμη 1 λεπτό παράταση αν χρειαστεί. Μετά από αυτό, τέλος. Ακόμη κι αν δεν έχει αναδειχτεί αντίπαλος, το παιχνίδι καταλήγει σε ισοπαλία. Αυτά τα 3 λεπτά είναι μαγικά. Φαίνεται να είναι ο μαγικός αριθμός, ο μαγικός χρόνος που απαιτείται ώστε και να μπορέσεις να ξεδίπλωσεις το ταλέντο σου…στον πόλεμο, αλλά και να μην σε κουράσει η μικρή οθόνη και το γεγονός ότι παίζει σε κινητό.

Φυσικά, και το concept του παιχνιδιού παίζει το ρόλο του. Το Clash Royale δανείζεται στοιχεία από 2 μεγάλες κατηγορίες παιχνιδιών, πολύ επιτυχημένες ήδη στο χώρο του mobile. Τα card collection games, στα οποία συλλέγεις κάρτες και ανάλογα με την τράπουλα που φτιάχνεις…κατατροπώνεις τον αντίπαλο σου. Σίγουρα παίζει ρόλο η τύχη, στην σειρά με την οποία θα σου πέσουν οι κάρτες, αλλά κυρίως ειναι η επιλογή των καρτών στην τράπουλα σου. Το δεύτερο είδος παιχνιδιού που χρησιμοποίησε το Clash Royale για να βρει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του είναι τα παιχνίδια αλά league of legends. Ή τα παιχνίδια “διαδρόμων” όπως τα λέω εγώ. Αλλο ένα παιχνίδι που διέγραψε μια επιτυχημένη πορεία στον χώρο του mobile. Δυό ή το πολύ τρεις διαδρομές απαρτίζουν όλη την πίστα και στις οποίες διαδραματίζεται η μάχη κάθε φορά. Ο περιορισμένος χρόνος βοηθάει στον περιορισμένο χώρο που διαθέτει η οθόνη ενός κινητού η tablet. Card collectibles & lane strategy games. Οχι tower defense, όπως διάβασα σε κάτι σάιτ που κάνουν πρόχειρα ριβιουζ.

Στο Clash Royale διαλέγεις τις κάρτες που θα απαρτίζουν την τράπουλα σου και μπαίνεις στην μάχη. Όπως και σε κάθε strategy, έτσι κι εδώ υπάρχει ένα πολύτιμο προϊόν, το οποίο συλλέγεις αργά και βασανιστικά με βάση το χρόνο, ώστε να μπορείς να βάζεις τις κάρτες σου στο πεδίο της μάχης. Στο τελευταίο λεπτό το…ελιξήριο γίνεται πιο άφθονο και μπορείς να μαζεύεις διπλή ποσότητα στον ίδιο χρόνο. Κάτι που κάνει τις μάχες πιο ενδιαφέρουσες και μπορει να οδηγήσει σε αρκετές ανατροπές. Οπως και κάθε strategy που σέβεται τον εαυτό του, κάθε μονάδα έχει την αντίστοιχη νέμεσις της. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν.

Από την προηγούμενη Πέμπτη που το έχω κατεβάσει στο iPhone μου δεν μπορώ να σταματήσω να παίζω. Από το σαλόνι, απενοχοποιημένα, μέχρι το λεωφορείο που με πάει στη δουλειά, χάνοντας τον μεσημεριανό μου ύπνο, έως και το απόλυτο μέρος για παιχνίδια κινητού, τον θρόνο της τουαλέτας, τίποτα δεν φαίνεται να μπορει να σταματήσει το Clash Royale. Είναι το πρώτο παιχνίδι που με έχει κάνει να αφήσω στην άκρη ακόμη και το hearthstone. Ο εθισμός στο Clash Royale είναι γεγονός. Η δικαιολογία στο εαυτό σου είναι απλή.

Έλα μωρε, τρία λεπτά είναι.

Κι αν κερδίσεις έχει καλώς.

Αν όμως χάσεις; Αλλά τρία λεπτά. Τον έχω.

Κι αν κερδίσεις έχεις καλώς.

Αν όμως χάσεις; Τι κάνω λάθος; Ας αλλάξω την τράπουλα μου κι ας δοκιμάσω ξανά.

Έλα μωρε. Τρία λεπτά είναι…

Και πάμε πάλι από την αρχή.

Αν και το παιχνίδι είναι free to play, και έχει φυσικά in app purchases, δεν απαιτεί να αγοράσεις τίποτα. Μπορείς να παίξεις και να το ευχαριστηθείς στο έπακρο χωρίς καμία αγορά. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι καμμένοι Κορεάτες που θα έχουν δώσει 2 νεφρά για να αγοράσουν τις καλύτερες κάρτες, αλλά δε σε νοιάζει.

Το Clash Royale έχει πάρει τα ενοχλητικά στοιχεία που υπήρχαν σε όλα τα αυτά παιχνίδια, όπως και το clash of clans, το άλλο επιτυχημένο παιχνίδι της supercell, τα οποία είναι ότι σε αναγκάζουν να περιμένεις για να παίξεις, σε κάνουν να περιμένεις ώρες μέχρι να φτιαχτεί ο στρατός σου, μέχρι να αναβαθμιστούν οι μονάδες σου, και το γυρνάει. Δε χρειάζεται να περιμένεις για να παίξεις. Μπορείς να παίξεις ότι ώρα θες. Περιμένεις για τις ανταμοιβές σου. Μια δικαιη αλλαγή. Παιζεις όποτε θες, αλλά αν θες να πάρεις δωράκια πρέπει να πληρώσεις. Είτε σε χρήμα, είτε σε χρόνο.

Μπράβο στην supercell και τα μυαλά εκεί που καταφέρανε να βρούνε την φόρμουλα για αυτό το εθιστικό gameplay.

Αν θες να ακολουθήσεις και μερικές συμβουλές…

  • Οπωσδήποτε μπες σε clan
  • Όσες κάρτες δε χρησιμοποιείς, δωρίσε τες. Παίρνεις πόντους για να ανέβεις επίπεδο και λεφτά
  • Ζήτα κάρτες. Ζήτα και θα λάβεις.
  • Μην βιάζεσαι. Περιμένε να φτάσει το elixir στο Φούλ πριν παίξεις.
  • Παίξε αμυντικά. Δες με τι σου επιτίθεται ο αντίπαλος και αναχαίτισε τον. Ετσι, θα μπορέσεις να βγεις νικητής από την 1η σύγκρουση και να συνεχίσεις παρακάτω
  • Μην πας πάντα για τον μεσαίο Πύργο. Ακόμη και 2-0 μπορει να σου φέρει τη νίκη
  • Ακόμη κι ανα χάσεις πάρε έναν Πύργο. Έτσι μπορείς να ανοίγεις το σεντούκι crown chest

Βρες με στο παιχνίδι…magus…

Κατέβασε το Clash Royale δωρεάν από το AppStore από εδώ.