Αποτελέσματα Apple: Νέο τρίμηνο με ρεκόρ πωλήσεων σε iPhone, Mac και App Store, πτώση σε iPad

Από τον χρήστη esimeon, στις 23 July 2014

Η Apple, ως εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία, ανακοίνωσε επίσημα τα αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο. Πρώτος πήρε το λόγο ο Tim Cook, ο οποίος έκανε μια σύνοψη του τι συνέβη στην εταιρεία τους περασμένους μήνες.

1. Χαρακτήρισε το πρόσφατο WWDC το καλύτερο όλων, με εξαιρετικά θερμή αποδοχή και ανταπόκριση από τους πελάτες, αλλά και κυρίως τους developers. 

2. Το Yosemite & iOS 8 είναι η μεγαλύτερη κυκλοφορία λογισμικού μετά το AppStore – ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο Continuity, κάτι που χαρακτηριστικά “only Apple can deliver”.

3. Στο iOS 8 άνοιξαν περισσότερα από 400 APIs, όπως η χρήση του Touch ID, το customisation του UI (widgets, keyboards, κλπ).

4. Περιμένουν πολλά από τη νέα γλώσσα προγραμματισμού, Swift (γρήγορη, εύκολη, ασφαλής)

5. Επέκταση του iOS στα σπίτια, εν κινήσει, στο αυτοκίνητο (homekit, healthkit, carplay)

6. Είσοδος στις Επιχειρήσεις (security, productivity, managability των συσκευών) – ενεργή συνεργασία με την IBM – ανάπτυξη εφαρμογών για κάθε ανάγκη στα εταιρικά iPhone και iPad.

Συνοπτικά, η εταιρεία συνέχισε να σπάει τα ρεκόρ στις πωλήσεις iPhone, Mac αλλα και γενικά στο οικοσύστημα iTunes + AppStore. Τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) ήταν αυξημένα κατά 20%!

Κατάφεραν να πουλήσουν πάνω από 35 εκατομμύρια iPhone, ξεπερνώντας τις προβλέψεις σε όλες τις κατηγορίες, Entry-Price (4S), Mid-Tier (5C), Lead (5S). Ιδιαιτέρως στις αναπτυσσόμενες BRIC αγορές η αύξηση πωλήσεων ήταν +55%. Ιδιαίτερη μνεία δόθηκε στην ανάπτυξη των Mac (+18% σε μια αγορά που μειώνεται κατά -2%) η οποία προήλθε από την μεγάλη αύξηση πωλήσεων των Macbook Air. Από την πλευρά τους τα iTunes Software και Services (AppStore revenue) αυξήθηκαν +35% από έτος σε έτος. Η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει περισσότερο στο οικοσύστημα της με νέες καινοτομίες, για τις οποίες φυσικά δεν δόθηκαν λεπτομέρειες.

Στα δύσκολα τώρα – τα iPad κατάφεραν να πιάσουν τους στόχους της εταιρείας (όχι των αναλυτών) δεδομένου του ότι στην εταιρεία θεωρούν πως η αγορά είναι “μαλακή” καθώς πέφτει παγκόσμια κατά 5%. Μαλακή αγορά σημαίνει ότι είναι πολύ ευαίσθητη και ακόμα σε βρεφικό στάδιο, σε αντίθεση με την αγορά κινητών τηλεφώνων. Στην Apple όμως είναι αρκετά ικανοποιημένοι που οι χρήστες δηλώνουν 95% ικανοποίηση από το iPad γενικά, 100% ικανοποίηση από το iPad mini retina ειδικά.

Οι νέοι χρήστες tablet κατά 63% σκοπεύουν να αγοράσουν iPad, με το 50% αυτών να αγοράζουν το πρώτο τους iPad. Τελικά, τα νούμερα πωλήσεων των iPad κατέληξαν να είναι 13,4 εκατομμύρια τεμάχια, μια πτώση από το προηγούμενο τρίμηνο περίπου 8-9%. Η εταιρεία πιστεύει ότι θα πετύχει την ενίσχυση των πωλήσεων του iPad μέσω των νέων καινοτομιών (για τις οποίες κράτησαν κλειστά τα στόματα τους) αλλά και μέσω της νέας συνεργασίας με την IBM.

Οι επικεφαλείς της εταιρείας παρουσιάζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για το επόμενο τρίμηνο καθώς εκτιμάται ότι το τρίμηνο θα επηρεαστεί αρκετά από τις φήμες για τα νέα προϊόντα (στις οποίες δόθηκε ιδιαίτερη σημασία).