Σαν σήμερα το 1997: η Apple παρουσιάζει το … Mac OS 8

Από τον χρήστη esimeon, στις 23 July 2014

Σαν σήμερα, το 1997, η Apple Computer (τότε) ανακοινώνει ένα νέο λειτουργικό σύστημα για τους υπολογιστές Macintosh, το OS 8. Μια σημαντική κίνηση σε μια εποχή όταν η διοίκηση της εταιρείας πριν την επιστροφή του Steve Jobs αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα (κέρδη), το νέο λειτουργικό σύστημα προσέφερε νέα χαρακτηριστικά, όπως ευκολότερη ενσωμάτωση του Διαδικτύου και μια πρωτοποριακή τρισδιάστατη εμφάνιση.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση και τη διάθεσή του Mac OS 8, το λογισμικό κέρδισε θετικά σχόλια από χρήστες και αναλυτές. Παρ’όλ’αυτά δεν αναμενόταν να δώσει τέλος στα τότε οικονομικά προβλήματα της Apple, λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού από το (μισητό από το Νίκο) λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows που χρησιμοποιούταν στους IBM συμβατούς υπολογιστές.

Η διάθεση του Mac OS 8 έδωσε το έναυσμα για μια σειρά γεγονότων που έφεραν ξανά την εταιρεία στο προσκήνιο. Η επιστροφή του Steve Jobs, η κυκλοφορία του iMac… τα υπόλοιπα τα έγραψε η ιστορία. Αλλά ήταν η προσπάθεια που κατέβαλαν οι μηχανικοί στο Mac OS 8, αυτή που κράτησε την εταιρεία ζωντανή.

Γνωρίζοντας ότι θα θεωρηθώ νοσταλγικός σας παραθέτω μερικά screenshots:

Χαρακτηριστικό στις εκδόσεις αυτές (δείτε πάνω δεξιά) ήταν ότι “έτρεχαν” τον Internet Explorer και το … Outlook Express, ως μέρος της συμφωνίας με τη Microsoft η οποία έδωσε ζεστό χρήμα στην εταιρεία. Διότι ως γνωστόν, Cash is King.

Α, και αν δεν έχετε δει την ταινία Pirates of the Silicon Valley που βγήκε το 1997, δείτε την. Είναι πολύ καλύτερη από την αηδία με τον Ashton Kutcher