Τα τηλέφωνα Android γίνονται θύματα επίθεσης – ομηρίας

Από τον χρήστη esimeon, στις 28 August 2014

Το είχαμε δει και στη χώρα μας με τον γνωστό ιό της “Αστυνομίας” ο οποίος ήταν τόσο ενοχλητικός που έκανε τον υπολογιστή σας (Windows) σχεδόν άχρηστο.

Αυτή τη φορά η δημοσιογράφος Nicole Perlroth, γράφει στους New York Times:

Είστε ένοχος για παιδική πορνογραφία, κακοποίηση ανηλίκου, ζωοφιλία και αποστολή μαζικών spam mail. Είστε ένας εγκληματίας. Το FBI έχει κλειδώσει τη συσκευή σας και ο μόνος τρόπος να επανακτήσετε πρόσβαση στα δεδομένα σας είναι να πληρώσετε μερικές εκατοντάδες δολάρια.

Αυτό το μήνυμα και παραλλαγές του έκαναν την εμφάνισή τους σε εκατοντάδες (ή χιλιάδες) συσκευές Android τον τελευταίο μήνα. Το μήνυμα όπως βλέπετε ισχυρίζεται πως απεστάλη από το FBI αλλά όχι – στην πραγματικότητα είναι από Ανατολικοευρωπαίους hackers που έχουν καταφέρει να πάρουν σε ομηρία συσκευές Android με μια νέα μορφή κακόβουλου λογισμικού, του “ransomware”, ονομαζόμενη έτσι λόγω του ότι οι χάκερς ζητούν “λύτρα” για την “απελευθέρωση” της συσκευής σας. 

Καλό ε; Βέβαια τα Ransomware δεν είναι κάτι καινούργιο. Η “μόδα” αυτή ξεκίνησε πριν 5 χρόνια και παραμένει εξαιρετικά επιτυχημένη, τόσο που πολλοί χάκερς έχουν στρέψει την προσοχή τους εξ’ ολοκλήρου σε αυτή τη μορφή κυβερνοεπιθέσεων για να βγάλουν τα προς το ζην. 

Φαίνεται πως ήρθε η ώρα να κάνουν και αυτοί τη μετάβαση στο mobile και φυσικά θα ξεκινήσουν από την ανοιχτή πλατφόρμα του Android. Βέβαια, και σε υπολογιστές Mac στην Αυστραλία, χάκερς κατόρθωσαν να θέσουν μερικές συσκευές υπό τον έλεγχό τους ζητώντας λύτρα, όμως η σπείρα εξαρθρώθηκε αμέσως, ενώ διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες αυτών των Mac είχαν απενεργοποιήσει τις επιλογές ασφάλειας που επιτρέπουν μόνο σε εφαρμογές από εγγεγραμμένους developers να τρέχουν στο σύστημά σας (είναι εξ’ ορισμού ενεργοποιημένη).

Μέχρι και το 2012, ειδικοί του χώρου απαριθμούσαν περισσότερες από 16 “συμμορίες” που έχουν βγάλει εκατομμύρια δολάρια εκβιάζοντας χρήστες ανά τον κόσμο. Τις τελευταίες 30 μέρες περίπου 900.000 χρήστες φορητών συσκευών έχουν “μολυνθεί” με κάποιου είδους τέτοια απειλή, η οποία όμως δε φαίνεται να κατορθώνει να πάρει εξ’ ολοκλήρου τον έλεγχο της συσκευής σε όλες τις περιπτώσεις.

Οπότε κάντε ένα καλό στον εαυτό σας και πάρτε συσκευή iOS 🙂