50 χρόνια πριν, γεννήθηκε η γλώσσα προγραμματισμού BASIC

Από τον χρήστη esimeon, στις 4 August 2014

Το 1964 η γλώσσα προγραμματισμού BASIC, δημιουργήθηκε με αποκλειστικό σκοπό να επιτρέψει σε μαθητές και κοινό να μπορούν να χρησιμοποιούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μέχρι τότε μόνο εξειδικευμένοι επιστήμονες και μαθηματικοί μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν.

Εκτιμάται ότι τότε, μόλις 50-80.000 προγραμματιστές υπήρχαν σε όλο τον κόσμο. 50 χρόνια μετά, σύμφωνα με την IDC, υπάρχουν 18.5 εκατομμύρια προγραμματιστές, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που κατανοούν και χρησιμοποιούν προγραμματισμό στη δουλειά τους. 

Η γλώσσα προγραμματισμού BASIC έχει βαθιές τις ρίζες στην Apple. Ο αρχικός Apple II είχε αποθηκευμένο το λειτουργικό του σύστημα στη ROM και συμπεριελάμβανε την Integer BASIC, την οποία έγραψε εξ’ ολοκλήρου ο Steve Wozniak.

Όταν υλοποίησε το σύστημα ανάγνωσης δισκετών Disk II το 1978, ο Steve Wozniak αναζήτησε ένα Disk Operating System (DOS) για τον Apple II το οποίο και αγόρασε από τον Paul Laughton. Η τελική και πιο δημοφιλής έκδοση, ήταν η επονομαζόμενη Apple DOS 3.3. 

Η Integer BASIC γράφτηκε από τον Steve Wozniak, ως άμεσος ανταγωνιστής της πολύπλοκης Altair BASIC του Bill Gates. Χρησιμοποιήθηκε στον Apple I αλλά και τον αρχικό Apple II αρχικά διαθέσιμη μόνο σε κασέτα, στην πρώτη έκδοση που βγήκε στην αγορά το 1977.

Ήταν η πρώτη γλώσσα προγραμματισμού για πολλούς χρήστες τότε, ενώ χιλιάδες προγράμματα που χρησιμοποιούνταν για αρκετά χρόνια είχαν γραφτεί στην Integer BASIC.