Από το Mac στο iPad:26 σχέδια της Apple που δεν ήρθαν ποτέ στο φως.

Από τον χρήστη esimeon, στις 19 March 2014

ΟΚ, ο τίτλος δεν είναι δικός μου. Είναι του factodesign. Μια ιστοσελίδας που κύριο στόχο έχει το design σε βιομηχανικά προϊόντα. Προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όχι πίνακες και αφηρημένη τέχνη. Αυτοί οι κύριοι λοιπόν, αναφέρονται στην εποχή που η Apple ήταν ακόμη μόλις 6 ετών, και ο Steve Jobs, μόλις 28. Όταν η Apple δεν μπορούσε να ξεπεράσει το εμπόδιο της IBM και τα σχέδια των υπολογιστών της ήταν…κακά και άσχημα…

Apple ΙΙC, 1983

Ο Steve το είδε αυτό και έκανε ένα διαγωνισμό. Ένα διαγωνισμό για το design. Ένα διαγωνισμό, που θα έδειχνε το μέλλον της εταιρίας. Εκεί γνώρισε τον “Frog”. Ο Hartmut Esslinger δούλευε για τη Sony, και ό,τι είχε σχεδιάσει για τον γιαπωνέζο γίγαντα είχε γίνει best-seller. Η εταιρία του Hartmut Esslinger λεγόταν…frog, και πρότεινε στον Steve, πως εάν ήθελε να ξεχωρίσει, θα έπρεπε να δημιουργήσει μια ομάδα design στην εταιρία, η οποία θα είχε υψηλότερη θέση στην ιεραρχία και θα αναφερόταν αποκλειστικά σε αυτόν. Τα σχέδια της θα ήταν αυτά που θα διαμόρφωναν την πορεία της εταιρίας και το στρατηγικό σχεδιασμό της, δηλαδή τουλάχιστον 3-5 χρόνια μπροστά και δεν θα άλλαζε το design για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ανάγκες μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει κάποια μερίδα του πληθυσμού. Μεγάλα λόγια. Πολλά “θέλω” από κάποιον που το όνομά του σήμαινε βάτραχος. Αλλά μάλλον ο Steve…τον φίλησε, γιατί έγινε πρίγκηπας. Έκανε πραγματικότητα τα λεγόμενά του. Μια ομάδα design που αναφερόταν μόνο στον Steve (κάτι που έχει μείνει άθικτο μέχρι και τώρα) και που θα σχεδίαζε τα προϊόντα που η εταιρία θα έβγαζε στο εμποριο 3-5 χρόνια από τότε.

Χιονάτη 2, προσχέδιο του MacBook, 1982

Ο frog αποφάσισε ότι ήθελε να κάνει κάτι ακόμη καλύτερο από αυτά που σχεδίαζε για τη Sony. Και ο Steve του έδωσε την ευκαιρία του. Πλήρη ελευθερία (σας θυμίζει κάτι;). Και ο frog έψαξε στις ρίζες της αμερικής. Έψαξε στην ιστορία των πρώτων Ινδιάνων, των Ναβάχο. Γιατί τα σχέδια της Apple έπρεπε να “φωνάζουν” Δυτική Ακτή, έπρεπε να “φωνάζουν” Καλιφόρνια. Έτσι, έφτασε σε 3 concepts:

  • Τι θα έκανε η Sony εάν έφτιαχνε τότε υπολογιστές; Πρόταση του ίδιου του Steve, που γούσταρε το απλό και “cool” σχέδιο των συσκευών της Sony. Το πρόβλημα; Η Apple δεν είχε τις γραμμές παραγωγής της Sony, αλλά ούτε και τα χαμηλά κόστη της Ιαπωνίας.
  • Americana (Prodigy;). Επιστροφή στην αμερικανική παράδοση με σχέδια εμπνευσμένα από το αυτοκίνητο Studebaker, τις λευκές συσκευές της Electrolux και φυσικά το πιο αμερικάνικο από όλα, το μπουκάλι της Coca Cola. Το πρόβλημα; Δεν μπόρεσαν ποτέ να παντρέψουν αρκετά καλά τα στοιχεία που θέλανε.
  • Ό,τι θέλει ο frog. Όσο extreme και αν είναι αυτό το σχέδιο. Το σχέδιο που τελικά κέρδισε και το διαγωνισμό της Apple. Εμπνευσμένο όχι από γνωστούς σχεδιαστές, αλλά από πρωτεργάτες της Apple και τον ποιητικό τρόπο που μιλούσανε για τον κώδικα που γράφανε. Αυτό, αλλά και την υπόδειξη του Steve ότι το μέλλον είναι σε καθαρές γραμμές και επίπεδα (επίπεδα, όπως tablets;). Όχι γωνίες. Και το χρώμα έπρεπε να είναι το λευκό. Όσο πιο λευκό γίνεται.

Χιονάτη 3, προσχέδιο για ένα MacPhone, 1984

Και προέκυψε το ιδιαίτερο στυλ της Apple.

  • Συμμετρία όπου είναι δυνατό.
  • Η μικρότερη δυνατή αναλογία Όγκων προς Μεγεθών.
  • Ελάχιστες γωνίες, όπου αυτό ήταν απαραίτητο.
  • Λευκό. Λευκό. Λευκό.
  • Ένα και μοναδικό σήμα της εταιρίας πάνω στα προϊόντα, το οποίο θα είναι ενσωματομένο στο υλικό, εάν είναι δυνατό. Αυτή η μικρή αλλαγή που έκανε το σήμα της Apple ενσωματωμένο στο κέλυφος του iPad mini retina, σε αντίθεση με το έξτρα πλαστικό που υπήρχε στο 1ης γενιάς iPad mini;

Μετά το διαγωνισμό, ζητήθηκε από τον frog να σχεδιάσει concept από τηλέφωνα με οθόνη αφής, laptop με οθόνη όση και το πληκτρολόγιο (δεν υπήρχαν τότε) και tablets. Αντικείμενα που βρίσκονταν στη σφαίρα της φαντασίας…το 1983…

Χιονάτη 1, προσχέδιο για τον Jonathan Mac, 1982

Ο Steve διώχνεται από την εταιρία, αλλά ο Frog μένει και προσπαθεί να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Βρίσκει αντιδράσεις από τους υπάρχοντες σχεδιαστές και από τον (κατάπτυστο) John Sculley. Δεν τα παρατάει. Ο Apple IIC κερδίζει το βραβείο για το design της χρονίας από το Time. O Steve επιστρέφει. Και ζητάει να προσθέσουν ακόμη ένα χρώμα στην παλέτα του…λευκού. Το ανθρακί μάυρο.

Americana, concept, 1982

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο Sir Jony Ive συνέχισε τη δουλειά του Hartmutt και προχώρησε στο πρώτο iPod…

Μπορείτε να ακολουθήσετε τον δημιουργό του άρθρου στο twitter, στο @nikouf.