Δυναμικά η Κίνα στην παραγωγή προϊόντων της Apple

Από τον χρήστη esimeon, στις 30 September 2013

 Η αυξανόμενη σημασία που δίνει η Apple στην Κίνα είναι πλέον εμφανής – κάτι που το απέδειξε το ξεχωριστό event που διοργανώθηκε για την παρουσίαση των νέων iPhones.

Όμως η Κίνα πλέον μπαίνει δυναμικά και στην παραγωγή σημαντικών εξαρτημάτων των τηλεφώνων της Apple.  Μέχρι τώρα, η ασιατική χώρα έπαιζε σημαντικό ρόλο μόνο στη συναρμολόγηση των iPhone κυρίως λόγω του χαμηλού εργατικού κόστους.΄Η κατασκευή των εξαρτημάτων γινόταν σε άλλες χώρες όπως Ιαπωνία, Ταϊβάν και Κορέα (βλέπε μισητή Samsung).

Πλέον όμως, πολλές Κινεζικές εταιρείες έχουν κατορθώσει να παράγουν οι ίδιες τεχνολογικά εφάμιλλα εξαρτήματα με τις αντίστοιχες Ιαπωνικές, Κορεάτικες και Ταϊβανέζικες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από το 2011 διπλασιάστηκε ο αριθμός προμηθευτών μπαταρίας iPhone από την Κίνα.

 Η προσθήκη περισσότερων προμηθευτών και η συνεργασία με πάνω από ένα συναρμολογητές (λέγε με Pegatron) σημαίνει πως η εταιρεία περιμένει μεγάλη ζήτηση από τη Κινεζική αγορά αλλά όχι μόνο αυτό: αποδεικνύει με πόση μαεστρία χειρίζεται την εφοδιαστική της αλυσίδα.

Η Apple μπορεί να οφείλει μεγάλο μέρος της επιτυχίας της στο σχεδιασμό, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του μάρκετινγκ των προϊόντων της, όμως για να μπορέσει να ανταποκριθεί επιτυχώς σε αυτή την παγκόσμια ζήτηση πρέπει να είναι στην κορυφή της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Και νομίζω πως είναι.

Στην Κίνα το μέλλον λοιπόν. Άλλωστε η δυναμική είσοδος στην Κίνα ήταν αυτή που έφερε το ρεκόρ των 9 εκατομμυρίων πωλήσεων σε ένα Σαββατοκύριακο. 

Προς ένα καλύτερο μέλλον λοιπόν με οδηγό τον Τιμ. Μήπως να του προτείνουμε να γίνει και πρωθυπουργός της Ελλάδας;