Tim Cook: “Πληρώνουμε όλους τους φόρους που μας αναλογούν, μέχρι τελευταίο δολάριο.”


esimeon

Αν νόμιζες ότι μόνο στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα με την φοροδιαφυγή, κάνεις τεράστιο λάθος. Η αγαπημένη μας εταιρεία αντιμετωπίζει και αυτή στις ΗΠΑ προβλήματα φοροδιαφυγής, ή μάλλον καλύτερα φοροαποφυγής. Το κονγκρέσο των ΗΠΑ αποφάσισε να διερευνήσει τις φορολογικές τακτικές της Apple κατηγορώντας την ότι με τις πρακτικές αυτές κατάφερε να αποφύγει δισεκατομμύρια δολλάρια φόρους που θα έπρεπε να αποδοθούν στο Αμερικανικό κράτος.

Ενώπιον του Κονγκρέσου όμως, ο Tim Cook εμφανίστηκε εμφατικός και κατηγορηματικός, δηλώνοντας ότι:

“Πληρώνουμε όλους τους φόρους που οφείλουμε, μέχρι το τελευταίο δολάριο. Δεν είμαστε μόνο σύννομοι αλλά συμμορφωνόμαστε και με το γενικότερο πνέυμα της νομοθεσίας”, ενώ πρόσθεσε, “δεν εκμεταλλευόμαστε και δεν βασιζόμαστε σε παραθυράκια του νόμου”.

Η εταιρεία κατηγορείται ότι χρησιμοποιώντας τις θυγατρικές της (κυρίως στην Ιρλανδία) και εκμεταλλευόμενη παραθυράκια και ελλείψεις του φορολογικού νόμου (ναι έχουν και εκεί τέτοια), κατόρθωσε να αποφύγει μεγάλα ποσά του νόμου. Κλειδί στην ακρόαση της προηγούμενης εβδομάδας είναι το γεγονός ότι η εταιρεία δεν κατηγορείται ότι έκανε κάτι παράνομο – παρ’όλ’ αυτά το Κονγκρέσο έχει την επιλογή να καλέσει τους διευθύνοντες μεγάλων εταιρειών και να τους εναποθέσει τους προβληματισμούς του χωρίς απαραίτητα αυτοί να έχουν κάνει κάτι παράνομο.

Το μήλο της έριδος όμως είναι ο διακανονισμός που έκανε η εταιρεία με την Ιρλανδία (ναι, με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας που είναι και αυτή στο μνημόνιο αλλά βγαίνει σιγά σιγά) για φορολόγηση των πνευματικών δικαιωμάτων με 2% (έναντι 12% που είναι κανονικά στην ίδια χώρα και 35% που θα ήταν στην Αμερική), πράγμα που επιτρέπει στο επιχειρηματικό μοντέλο του iTunes να είναι βιώσιμο και τις δισκογραφικές εταιρείες να συναινούν ώστε τα τραγούδια τους να διακινούνται μέσω αυτού.

Τελικά όμως, οι επικριτές παρέμειναν αμήχανοι μετά την εθελοντική εμφάνιση του Tim ενώπιον του κονγκρέσου. Η τακτική του να ζητήσει πιο απλούς φορολογικούς κανόνες “έδειχνε” στα 102 δις δολλάρια που θέλει να επαναπατρίσει η εταιρεία ώστε να χρηματοδοτήσει την παραγωγή ορισμένων μοντέλων της στην Αμερική και αυτό ήταν που τον έβγαλε στο τέλος κερδισμένο.

Είναι όμως λογικό σε μια περίοδο λιτότητας και παγκόσμιας ένδειας η Αμερικανική Κυβέρνηση να καλεί τους ιθύνοντες μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων όταν κατά τη γνώμη της αυτή χρησιμοποιεί αμφισβητούμενες φορολογικές τεχνικές. Σύμφωνα με τους Financial Times όμως, η συζήτηση ενώπιον του Κονγκρέσου, για το περισσότερο του χρόνου της, εστίασε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στις ΗΠΑ ώστε να επιστρέψουν περισσότερες δουλειές στις ΗΠΑ και να ενισχυθεί περεταίρω η οικονομική ανάπτυξη (βρε τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει).

Δε μπορώ ούτε κάν να φανταστώ μια τέτοια συζήτηση στην Ελλάδα τι αντιδράσεις θα συναντούσε από το γνωστό συρφετό πολιτικοδημοσιογραφοσυνδικαλιστών (ή μήπως μπορώ;). Όσον για το deal που έκανε η Apple με την Ιρλανδία, και την πιθανότητα για κάτι τέτοιο να συνέβαινε εδώ, θα πατήσω απλώς το space bar στο iPad μου                  ….