iOS 7. Ένα νέο iPhone. (Part 2)


esimeon

Στη βασική λειτουργία του τηλέφωνου έχουμε τεράστιες διαφορές. Μέρα με τη νύχτα. Πλεόν οι αγαπημένες σου επαφές διαθέτουν εικονίδια. Σε κάθε τηλέφωνο εμφανίζεται η φωτογραφία του καλούντος με έντονο blur να την καλύπτει, έτσι ώστε η γενικότερη ιδέα του μίνιμαλ και του καθαρού design να μείνει αλώβητη. Τα πλήκτρα στην οθόνη κλήσης είναι στρόγγυλα και όταν τα πατάς γίνονται διάφανα και φαίνεται το επιλεγμένο background σου από πίσω. Δεν είναι κάτι το οποίο έχει κάποια ουσία, αλλά είναι εκεί για να σου δώσει την αίσθηση ότι το interface βρίσκεται εκεί σε layers, σε διαφορετικά επίπεδα, το ένα πάνω στο άλλο. 

Τα mail έχουν αλλάξει και αυτά. Προς το καλύτερο. Καθαρό περιβάλλον, λευκό και με gestures. Έτσι, όταν βρίσκεσαι στην κεντρική σελίδα των mail με swipe προς τα αριστερά σου δίνονται δύο δυνατότητες. Μία να το στείλεις στο αρχείο και μία για περισσότερες επιλογές, όπως η αντιγραφή.  Η πολλαπλές επιλογές πλέον εμφανίζονται όπως και πριν με ένα οριζόντιο κύλινδρο που γυρνάει, αλλά είναι πλεόν αόρατος. Οι επιλογές σου χάνονται σαν τα γράμματα του Star Wars (δες τη φωτό). 

Οι χάρτες έχουν αλλάξει και αυτοί, με τη βούλα που υποδυκνύει την θέση μας να μοιάζει πάρα πολύ με αυτήν των Google Maps, αλλά οι ομοιότητες σταματάν εκεί. Δεν υπάρχει πλέον η πράσινη…”πινακίδα” στην κορυφή της οθόνης με τις οδηγίες, αλλά ένα καθαρό άσπρο πλάισιο, ή γκρι, όταν είναι μετά τη δύση του ηλίου και το Maps αλλάξει αυτόματα σε night mode.  Ελληνικές οδηγίες και οδηγίες για πεζούς τα άλλα νέα στοιχεία. 

 Το AppStore γίνεται πλέον χρηστικό. Πάνε πλέον οι ατέλειωτες αναμονές για να φορτώσει 2 εφαρμογές στον τομέα με τα featured, τα purchased και στα searches που κάνεις. Άμεση απόκριση. Μίνιμαλ, καθαρό, με αλφαβητική σειρά οι ήδη αγορασμένες και με αυτόματα updates για τους απαιτητικούς του είδους, όπως ο γερουσιαστής McCain. 

 Να και τα καινούρια banners, σε μορφή layers και αυτά, και μπορείς να τα στείλεις…στο πυρ το εξώτερον με μια απλή κίνηση προς τα επάνω. Δίπλα οι νέοι, blurred, μίνιμαλ φάκελοι, με την απεριόριστη χωρητικότητα σε εφαρμογές πλέον. 

Ο καιρός είναι από τα μέρη που φαίνεται ότι τα ελληνικά δεν έχουν βελτιστοποιηθεί για την οθόνη του νέου λειτουργικού. Με ένα άγγιγμα εμφανίζονται έξτρα πληροφορίες, οι οποίες δείχνουν πιθανότητα βροχής και ταχύτητα ανέμου. Όπως φαίνεται και στη φωτό τα γράμματα πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο (ελπίζω ότι θα διορθωθεί στην επόμενη κιόλας beta).  Με pinch out εμφανίζονται όλες οι περιοχές που έχεις επιλέξει με live εφέ του καιρού. Τα εφέ είναι πράγματι φανταστικά.  

Να και μια ιδέα από τα νέα Reminders και τις νέες ρυθμίσεις.  

Τέλος τεράστιες αλλαγές και στο multitasking. Εμφανίζονται live οι εικόνες της κάθε εφαρμογές, μεγάλες, καταλαμβάνοντας τη μισή σχεδόν οθόνη. Πολύ ομαλό scrolling και εύκολο να κλείσεις όσες από αυτές θέλεις, απλά και μόνο…στέλνοντας τις προς τα επάνω. Το multitasking λειτουργεί για πρώτη φορά και σε landscape mode.  

 Αυτά από εμένα και το iOS 7, το οποίο είναι πραγματικά υπέροχο και με έπεισε να το χρησιμοποιήσω στη βασική συσκευή μου. Συνιστώ εάν το χρησιμοποιήσετε κι εσείς σε beta να κάνετε restore και όχι update, για να έχετε μια καθαρή εγκατάσταση. Μέχρι τώρα, η μόνη εφαρμογή που διαπίστωσα ότι δε λειτουργεί είναι το Clear. Θα ζήσω.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον εμπνευστή του iOS 7, τον Sir Jony Ive.