iOS 7. Ένα νέο iPhone. (Part 1)


esimeon

Σαν fanboy και σαν geek περίμενα το κάτι διαφορετικό. Κάτι το πολύ διαφορετικό. Και θα πω την αλήθεια. Μετά την ανακοίνωση  ότι το σχεδιασμό του iOS 7 ανέλαβε ο Sir Jony, οι απαιτήσεις μου ήταν τεράστιες. Θέλω να πω ότι ο άνθρωπος είναι διάνοια στο design και το γούστο του είναι εγγυημένο. Τα Harman Kardon Soundsticks II βρίσκονται ως μόνιμο έκθεμα στο Museum Of Modern Art, για να έχεις αίσθηση του μεγέθους του…Sir.

 Και ο Sir Jony τα κατάφερε. Μας έδωσε ένα λειτουργικό σύστημα τόσο διαφορετικό σαν να ανακαλύπτεις το iPhone σου ξανά από την αρχή. Καμία σχέση. Πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις. Γι’αυτό όμως είμαι εγώ εδώ, για να σου δώσω μια γεύση.

Ιδού το νέο Homescreen. Τα νέα εικονίδια, για τα οποία ακούστηκαν από χτες πολλά αρνητικά σχόλια.  (Ας σημειωθεί εδώ, ότι ο γράφων δε συμφωνεί με αυτά τα σχόλια. Τα εικονίδια μου άρεσαν πολύ, πάρα πολύ. Τα μόνα περίεργα είναι τα εικονίδια του Safari και του Newsstand. Αλλά, ο Sir Jony είχε 7 μήνες για να παρουσιάσει ένα εντελώς, συγγνώμη, ΕΝΤΕΛΩΣ, διαφορετικό interface. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικό) Δίπλα βρίσκονται τα νέα iMessages. Απόλυτα συγχρονισμένα σε όλες τις συσκευές μου, τουλάχιστον μέχρι τώρα, και εμφανώς πιο όμορφα. Ξαφνικά σταμάτησε να υφίσταται ο λόγος που έψαχνα εφαρμογές instant messaging, από το Hangouts μέχρι το Viber, η ασχήμια του iMessages. Πανέμορφα. Appλά πανέμορφα. Ακολουθεί το Control Center, ή για όλους αυτούς που είχαν δοκιμάσει το jailbreak, η εκδοχή της Apple για το NC settings. Κάνωντας scroll από το κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζεται ένα μενού με επιλογές για Airdrop, φακό, Airplay, κομπιουτεράκι, έλεγχο της μουσικής, και φυσικά επιλογές για τη φωτεινότητα της οθόνης και on/off διακόπτες για WiFi, Bluetooth Airplane mode, Do not Disturb και Lock Orientation. Πραγματικά ήταν ό,τι θεωρούσα απαραίτητο από το Jailbreak και η Apple με κάλυψε. 

Παρακάτω φαίνεται η νεα λογική του Spotlight. Δεν υπάρχει πλέον ξεχωριστή σελίδα, αλλά μπορείς να το καλέσεις απ’ευθείας από οποιαδήποτε σελίδα, κάνοντας swipe στην οθόνη από την μέση και κάτω. Απίστευτες πληροφορίες. Βρίσκεις μια επαφή και εμφανίζονται γενέθλια, ραντεβού, mails, τα πάντα.  

 Το Notification Center, εκτός των άλλων έχει και μία επιλογή για ολόκληρη τη σημερινή σου ημέρα, με καιρό, ραντεβού και στο τέλος ένα preview για την αυριανή ημέρα, στην οποία φαίνεται ακόμα και το ξυπνητήρι, εάν έχεις ρυθμίσει κάποιο!

Το ημερολόγιο, με πολύ μίνιμαλ εικονίδιο, γίνεται άσπρο, με στρόγγυλους δείκτες για τις ημέρες και πολύ καθαρό, Λειτουργούν gestures pinch-in και pinch-out για να πηγαίνεις από ημέρα σε εβδομάδα, μήνα, χρόνο και το ανάποδο. 

Το ξυπνητήρι, ακολουθεί το σχεδιασμό με την μίνιμαλ γραμματοσειρά, Helvetica Neue Ultra Light, και το εικονίδιο του ρολογιού στο Homescreen λειτουργεί κανονικά. Βλέπεις μέχρι και τα δευτερόεπτα!

 Οι φωτογραφίες είναι μοναδικές, με αυτόματης κατηγοριοποίηση κατά χρονική στιγμή, τόπο και ζωντανή εμφάνιση thumbnail όταν κάνεις scroll με το δάχτυλό σου επάνω τους. (φαντάζομαι ότι αυτό φαίνεται καθαρό μόνο σε retina οθόνες)

Και μετά είναι το Safari. Τεράστιες αλλαγές. Μια λεπτή γραμμή, που θυμίζει το Chrome, είναι αυτή που δείχνει το ποσοστό φόρτωσης της σελίδας, με τη διεύθυνση να βρίσκεται πλέον στην μέση της σελίδας. Με το που ξεκινήσεις να κάνεις scroll η γραμμή αναζήτησης μικραίνει και βγαίνει διακριτικά από το προσκήνιο. Ακόμη και στο εν λόγω site, με το που κάνεις κλικ σε ένα ποστ, και φαίνεται πλέον μόνο εκείνο, σου δίνεται η δυνατότητα να το δεις σε reader mode, με ενισχυμένες δυνατότητες ανάγνωσης, σε ένα καθαρό περιβάλλον, Το scroll είναι πολύ γρήγορο, και τα tabs πλέον απεριόριστα. Με το που τελειώσουν τα ανοιχτά tabs εμφανίζονται τα cloud tabs, τα tabs δηλαδή που έχεις ανοιχτά στις άλλες συσκευές σου, σε ένα όμορφο διαφανές φόντο. Τέλος, τα bookmarks σου εμφανίζονται με μικρά εικονίδια, και είναι πολύ χρήσιμη η εικόνα με τα ποστς από twitter και linkedin, τα οποία διαθέτουν συνδέσμους και είναι στη διάθεσή σου για να τα δεις εύκολα.