Ύμνος στο… iPhone 3GS


esimeon

Και ενώ  όλοι ασχολούνται με το νέο iOS και πόσο καλύτερο είναι ή δεν είναι από τα Android, σκέφτηκα να αποδώσω φόρο τιμής στην iOS συσκευή που δε θα υποστηρίζεται πλέον από το iOS 7. Το iPhone 3GS.

Προσωπικά το βρίσκω αδιανόητο το γεγονός ότι μια συσκευή που πρωτοκυκλοφόρησε το 2009 τρέχει (ακόμα)  την τελευταία διαθέσιμη στο κοινό έκδοση του iOS (6.1.4) όπως και όλες τις τελευταίες εφαρμογές με εξαίρεση ορισμένους περιορισμούς. Σίγουρα ένας μονοπύρηνος επεξεργαστής στα 600MHz με 256ΜΒ μνήμη δεν εντυπωσιάζει κανέναν αλλά χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα αρκετά αποτελεσματικά.

Σκεφτείτε: είναι το μοναδικό smartphone του 2009 το οποίο  μπορεί και τρέχει τον Google Chrome και το Google Now χωρίς καμία παράτυπη αλλαγή (jailbreak/root κλπ). Κανένα Android smartphone  δεν μπορεί να τα κάνει αυτά.

 Το 2009 το Android ήταν αρκετά προβληματικό, στην έκδοση 1.6 και τα Android smartphones που κυκλοφορούσαν τότε ήταν τα G1, HTC Dream, HTC Hero, αλλά και η ναυαρχίδα το Motorola Droid. Σήμερα αυτά δεν είναι πουθενά στον χάρτη των Android και όσες αναβαθμίσεις γίνονταν, έπρεπε να γίνουν με τη χρήση μη επίσημου firmware.

Εν τω μεταξύ, το 3GS είναι η μοναδική συσκευή η οποία έλαβε μέχρι τώρα 3 μεγάλες αναβαθμίσεις λογισμικού. Με την έλευση του iOS 7 το ίδιο θα έχει καταφέρει και το iPhone 4, στο οποίο όμως, η beta έκδοση του iOS 7 δεν τρέχει και τόσο καλά προς το παρόν.

Σεπτέμβριο του 2013 έχει πάψει πλέον να υποστηρίζεται το 3GS – τέσσερα χρόνια μεγάλων αναβαθμίσεων λογισμικού είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά των smartphones δεδομένης της ραγδαίας εξέλιξής τους. 

Το iPhone 3GS η Apple το έκανε σωστά και το χρησιμοποίησε σαν πλατφόρμα για να δημιουργήσει τα επόμενα κινητά της. Μένει να αποδειχθεί εάν θα καταφέρουν και οι ανταγωνιστές να μάθουν από αυτό.

So long, iPhone 3GS.