Μα γιατί άργησε τόσο πολύ η Apple; (Μέρος 1/2)


esimeon

Σε ένα πρόσφατο άρθρο στους Financial Times διάβασα το “παράδοξο” ότι η αγαπημένη μας εταιρεία άργησε χαρακτηριστικά να παρουσιάσει ένα καινούριο προϊόν ή τη νέα έκδοση του software της είτε για τις φορητές πλατφόρμες της είτε για τους προσωπικούς υπολογιστές. Ήταν το μεγαλύτερο διάστημα “ησυχίας” από την παρουσίαση του iPhone το 2007, σε σύνολο 230 ημέρες μέχρι την δημοσίευση του άρθρου.

Γιατί όμως αυτή η καθυστέρηση; Η απάντηση δεν είναι εύκολο να δοθεί από κάποιον  έξω από την εταιρεία, και καθώς οι απαντήσεις του Tim Cook στο D11 ήταν αρκετά διπλωματικές, μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε.

Οι μέτοχοι (και ίσως και το ΔΣ) απαίτησαν την άμεση αποχώρηση του Scott Forstall από την εταιρεία και την καθοδήγηση του iOS, καθώς θεώρησαν πως ο πρώην γκουρού είχε χάσει την μπάλα, ειδικότερα μετά το φιάσκο με το Apple Maps.

Πόσο εύκολα μπορεί να αντικατασταθεί κάποιος στην κεφαλή του τμήματος ανάπτυξης του iOS και πόσο εύκολα μπορούν να συγκλίνουν δυο ομάδες (OSX και iOS) έτσι ώστε να προκύψουν συνέργειες και το αποτέλεσμα να είναι αξιόπιστο και ταυτόχρονα εντυπωσιακό;

“Πολύ δύσκολα” είναι η απάντηση, και μάλιστα ακόμα πιο δύσκολα όταν πρόκειται να ηγηθεί του τμήματος ο επικεφαλής του Hardware Design, Johnathan Ive.

Υπό την καθοδήγηση του Tim Cook όμως, η Apple κατόρθωσε να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό και να παρουσιάσει προϊόντα που τα περίμεναν πολλοί, αλλά και κάποια που δεν αναμένονταν, παίζοντας φουλ επίθεση σε όλους τους τομείς.

Φαινόταν δηλαδή ότι η εταιρεία δεν είχε χάσει τον ρυθμό της και διατήρησε το μομέντουμ παρά τις σαρωτικές αλλαγές στη διοίκηση και φυσικά τον θάνατο του συνιδρυτή και ηγέτη της. Μάλιστα κατόρθωσε να σπάσει και κάποια “ταμπού” όπως η παραγωγή μιας “μικρής” έκδοσης iPad.

Γιατί όμως αυτό το ήσυχο διάστημα; Γιατί η Apple να εκτεθεί σε τόσο δυσμενή κριτική η οποία έφτασε στο σημείο να κατακρημνίσει την μετοχή της που είχε φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα;

Η (πιθανή) απάντηση στο επόμενο μέρος…