Ο νέος Mac Pro μήπως θα πρέπει να έχει επεξεργαστή φτιαγμένο από την Apple;


esimeon

Με προβληματίζει αρκετά το γεγονός ότι αν και ο Tim Cook μας υποσχέθηκε ότι θα έχουμε ενθαρρυντικά νέα από τον νέο Mac Pro, καθώς έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία αναβάθμιση του, μετά από μήνες δεν έχουμε καν ένδειξη ότι η ναυαρχίδα των σταθερών υπολογιστών της εταιρείας θα έχει νέο πρόσωπο.

Συνειδητοποίησα ότι επί χρόνια οι επαγγελματίες που βασίζονταν στο Mac Pro εκτός από τα καλύτερης ποιότητας επαγγελματικά προγράμματα επεξεργασίας ήχου, εικόνας και βίντεο, απολάμβαναν και την ασύγκριτη ταχύτητα των επεξεργαστών Power PC σε σχέση με τα αντίστοιχα Windows μηχανήματα. Οπότε εάν ήσουν επαγγελματίας στο χώρο αυτό, η λύση Mac Pro ήταν μονόδρομος αν άντεχε η τσέπη σου και ήθελες πραγματικά να κάνεις σοβαρή δουλειά.

Από τότε όμως που η Apple (σωστά) επέλεξε να ακολουθήσει το δρόμο της Intel α) για να μπορεί να εγκαταστήσει ο χρήστης του Mac κάποιο Windows partition αλλά β) και διότι η ηγετική θέση της Intel στους επεξεργαστές της επιτρέπει να ελέγχει την αγορά από όλες τις πλευρές, οι επιδόσεις των υπολογιστών Mac έχουν συνδεθεί άρρηκτα με το ρυθμό εξέλιξης των επεξεργαστών Intel.

Εάν προσθέσετε και το χρόνο που χρειάζεται για την υιοθέτηση ενός νέου επεξεργαστή & μιας νέας Intel αρχιτεκτονικής από την Apple σε ένα μηχάνημα-ναυαρχίδα όπως το Mac Pro, τότε πιθανόν μέχρι να βγει ο νέος Mac Pro ήδη θα έχει κυκλοφορήσει ή θα βρίσκεται στα σκαριά μια πιο εξελιγμένη έκδοση ενός επεξεργαστή της Intel. Και όταν ο πελάτης πληρώνει τόσα χρήματα για έναν Mac Pro απαιτεί την τελευταία λέξη, όποια και να είναι αυτή.

Οπότε εμπνευσμένος από ένα πρόσφατο άρθρο στο GigaOM, ερωτώ: Γιατί να μη φτιάξει Apple έναν δικό της επεξεργαστή βασισμένο στην αρχιτεκτονική x86; Δείτε τι έγινε 3 και πλέον χρόνια πριν, όταν η Apple διέθετε τα iPhone 3G, 3GS με επεξεργαστές τρίτων. Το iPhone 3G ξεπεράστηκε μέσα σε δύο χρόνια το πολύ, ενώ το Power VR chip του 3GS δεν ήταν δυνατό να υποστηρίξει την οθόνη retina αξιοπρεπώς. Οπότε η Apple πήρε τη μεγάλη απόφαση.

Με τόσους μηχανικούς, δημιούργησε μια ομάδα η οποία αφοσιώθηκε πλήρως στην εξέλιξη των mobile επεξεργαστών της βασισμένων στην αρχιτεκτονική ARM, και 3 χρόνια μετά οι επεξεργαστές Αx θεωρούνται κορυφαίοι σε αξιοπιστία, χαμηλή κατανάλωση ενέργειας αλλά και επιδόσεις. Μήπως θα έπρεπε να επενδυθεί σε κάτι τέτοιο ο πακτωλός του ρευστού που βρίσκεται στα “θησαυροφυλάκια” της εταιρείας; Είναι αυτή η ελπίδα να επιστρέψει η ναυαρχίδα Mac Pro στην θέση που της ανήκει;