MoneyWiz


esimeon

Έχω δοκιμάσει πολλές εφαρμογές για διαχείριση χρημάτων. Πολλές. Πληρωμένες εφαρμογές, τζάμπα εφαρμογές, universal εφαρμογές, απλές εφαρμογές, τα πάντα. Έριχνα βάρος στο design και κυρίως στο UI των εφαρμογών αυτών. Δεδομένου ότι όλη αυτή η εργασία είναι εξαιρετικά επίπονη, δηλαδή το να καταχωρείς κάθε, και εννοώ κάθε­ συναλλαγή που πραγματοποιείς – αυτά τα έλα μωρέ, θα το περάσω μετά, δεν πιάνουν; Πιστέψτε με, δεν πιάνουν, γιατί δεν είναι δυνατόν να θυμάσαι που ακριβώς πήγες και πόσο ακριβώς έδωσες, που είναι και το νόημα (γιατί από τις μικρές συναλλαγές χάνεις λεφτά και μετά είσαι: Ωωω! που πήγαν τα λεφτά; Οέο;) – πρέπει να σε τραβάει η εφαρμογή που χρησιμοποιείς να την ανοίγεις ξανά και ξανά. Πρέπει να είναι το αντίστοιχο του ας ανοίξω και ας κλείσω το iphone μου, έτσι, μόνο και μόνο για να δω πόσο τέλεια φαίνεται το wallpaper μου. Στον μακρύ, λοιπόν, αυτό δρόμο, έχω συναντήσει το Moneybook (η 1η αγάπη, αλλά όχι παντοτινη), το Toshl Finanace (φαν πλευρά, αλλά χωρίς ιδιαίτερες δυνατότητες), το DailyCost (πεντάμορφο, αλλά λίγο), Pocket Expense Personal (no comment, όλοι έχουμε κατεβάσει μούφα εφαρμογές) και άλλες μικρές, ανάξιες λόγου. Ώσπου συνάντησα το MoneyWiz. Πρώτα από όλα, το MoneyWiz είναι universal εφαρμογή. Οπότε, όποιο idevice και να έχεις μαζί σου, δεν υπάρχει δικαιολογία. Μπορείς να καταχωρήσεις τη συναλλαγή σου. Α! Έχει και εφαρμογή για το Mac. Οπότε ακόμη κι αν μόλις έχεις τελειώσει το e-banking σου και έχεις πληρώσει τις κάρτες σου, μπορείς να το περάσεις. Δεν έχεις δικαιολογίες κοινώς. 

Σε γενικές γραμμές το interface της εφαρμογής είναι κοινό σε όλα τα idevices και στο Mac. Απλά, στο iphone το real estate της οθόνης που έχεις στη διάθεσή σου είναι λίγο μικρότερο, λίγο πιο στριμόκωλο. Είναι σε σμίκρυνση ακριβώς το ίδιο με αυτό που συναντάς στο ipad εάν το κρατάς όρθιο. Τώρα, μόλις το γυρίσεις σε landscape, η εφαρμογή μεταμορφώνεται. Πάνω αριστερά βλέπεις τους λογαριασμούς σου, όσους διαφορετικούς κι αν έχεις καταχωρήσει, και κάτω αριστερά βλέπεις τα budget (έαν έχεις καταχωρήσει κάποια, μόλις τα επιλέξεις, θα βλέπεις αυτά, αντί των λογαριασμών σου), τις προγραμματισμένες πληρωμές (scheduled), τα reports (θα επανέλθουμε σε αυτά) και τα απαραίτητα settings. Αυτά καταλαμβάνουν περίπου το ένα τέταρτο της οθόνης σου. Το υπόλοιπο το χρησιμοποιείς για να βλέπεις τις ήδη καταχωρημένες συναλλαγές. Κάτω δεξιά είναι ένα μαγικό +. Εάν το πατήσεις σε pop-up μενού σου δίνει την επιλογή να καταχωρήσεις νέο έσοδο, έξοδο 🙁 , μεταφορά χρημάτων από κάποιο λογαριασμό σε κάποιον άλλο, ή να φέρεις τον εκάστοτε λογαριασμό στα ίσα του (adjust balance). Το τελευταίο στοιχείο αντιπροσωπεύει για μένα το τεράστιο φωτεινό HELP! -τουτέστιν κάπου μέθυσα, έφαγα ή γενικά δεν θυμάμαι τι έκανα και τώρα δε συμφωνούνε τα λεφτά της τσέπης μου με αυτά που λέει εδώ, τούτο το καταραμένο μηχάνημα του διαβόλου που με ελέγχει επικριτικά- μπορείς να αλλάξεις το τελικό ποσό του εν λόγω account χωρίς να καταχωρήσεις έξοδο ή έσοδο auto-magically. 

Εδώ λοιπόν έχουμε την οθόνη καταχώρησης του εξόδυ/εσόδου. Στο πεδίο account βρίσκεται ο λογαριασμός που ήδη έχεις επιλέξει από το πάνελ αριστερά (αλλά μπορείς να τον αλλάξεις), στο category μπορείς να επιλέξεις μια γενική κατηγορία εξόδων/εσόδων (αυτοκίνητο, λογαριασμοί, ένδυση, υγεία, ταξίδι, iTunes!, σπίτι, φαγητό κ.ο.κ.) πάντα με πολύ όμοφα εικονίδια και αρκετές υποκατηγορίες στο καθένα, τις οποίες μπορείς άνετα να εμπλουτίσεις με την πρώτη ευκαιρία και να τις παραμετροποιήσεις ανάλογα με τις ανάγκες σου. Στο description πρέπει −ναι, δε σε αφήνει να καταχωρήσεις διαφορετικά- μια λεπτομερέστερη περιγραφή, π.χ.: έφαγα στον Μπαρμπα-Μήτσο ή αγόρασα καφέ από τα ιμπεριαλιστικά Starbucks και τέτοια. Στον payee, κοινώς αυτόν που πήρε τα ωραία σου φραγκάκια, μπορείς και να μην γράψεις τίποτα και να τον σνομπάρεις και να προχωρήσεις στο ψητό, στο amount, και να δηλώσεις πόσα ωραία ευρουλάκια σου έφυγαν. Ακολουθεί η ημερομηνία, και τέλος υπάρχει και η επιλογή  attach image, να βάλεις φωτό από τα γιουβαρλάκια ή το καινούριο σου τζιν ή την απόδειξη βρε αδελφέ από τον τύπο που σου έκλεψε πήρε τα λεφτά. Και αν θέλεις να κάνεις και κανένα “μαγείρεμα” μην αγχώνεσαι, το MoneyWiz διαθέτει κάτω αριστερά ενσωματομένο κομπιουτεράκι για να βρεις εύκολα τη λύση, στοιχείο που δεν το έχω συναντήσει ξανά και ήταν πραγματικά πολύ καλοδεχούμενο.

Τι γίνεται μετά; Όλα αυτά τα ωραία, τα αρπάζει η εφαρμογή, και τα σπρώχνει στο cloud και αυτό το βοηθητικό συννεφάκι, τα προωθεί σε όλες τα idevice σου, αυτόματα, και κυρίως αστραπιαία. Δε χρησιμοποιεί το icloud, αλλά ένα δικό του service. Αυτό το καθιστά εξαιρετικά γρήγορο, της τάξεως του ενός ή δύο το πολύ δευτερολέπτων, για να δεις τα ποσά των λογαριασμών σου να αλλάζουν από τη μία συσκευή στην άλλη. Αυτός ο ταχύς συγχρονισμός είναι εξαιρετικός και είναι μέχρι τώρα ο δεύτερος πιο γρήγορος που έχω συναντήσεις σε εφαρμογή -μετά το drafts, αλλά θα επανέλθουμε σε αυτήν την εκπληκτική εφαρμογή κάπου αλλού. Δυστυχώς, όπως και όλο και πιο πολλοί developers αναφέρουν το icloud απλά just not work. Όχι, τόσο απρόσκοπτα και όχι τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε/θέλανε. Η επιλογή του dropbox, δηλαδή του να δώσεις σε κάποιον άλλο στοιχεία της εφαρμογής σου δεν είναι και η καλύτερη δυνατή και έτσι φαίνεται ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις, εάν είσαι developer, μόνος και ψάχνεις syncing service είναι να κάνεις ένα δικό σου, λύση δύσκολη, αλλά αποδοτική, όπως φαίνεται κα στο MoneyWiz. Αυτός ο απρόσκοπτος συγχρονισμός θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμος σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων πληρωμών, καθώς καταχωρούνται αυτόματα, αλλά και πληρωμών που πρέπει να γίνουν σε κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς το MoneyWiz διαθέτει και ενσωματομένο ημερολόγιο και ειδιοποίηση για κάθε deadline πληρωμής. 

Τελευταίο κομμάτι και πολύ εντυπωσιακό είναι τα reports. Υπάρχουν πολλές επιλογές, όπως Net Worth, τη συνολική αξία των λογαριασμών σου, categories, αυτονόητο, για να δεις ΠΟΥ πάνε τα λεφτά σου, account balance, για να δεις πως πάει ο κάθε λογαριασμός, forecast, πρόβλεψη για το που θα βρίσκεσαι σε λίγους μήνες, αλλά μεταξύ μας, αυτό δεν μπόρεσα να το λειτουργήσω σωστά, statistics, με διάφορες επιλόγές, με Top 5 για τα έσοδα, έξοδα κ.ο.κ., καθώς και τα αντίστοιχα για τα budget που τυχόν να έχεις καταχωρήσει.

Συμπερασματικά, το MoneyWiz είναι ό,τι καλύτερο και πιο πλήρες μπορείς να ζητήσεις σε μια εφαρμογή διαχείρισης λογαριασμών. Τη βρίσκεις σε όποια συσκευή και να έχεις μπροστά σου, συγχρονισμένη και έτοιμη για δράση και αισθητικά είναι πολύ ευχάριστη και όμορφη, χωρίς πολλές φανφάρες και πυροτεχνήματα, σχεδόν minimál θα έλεγα. Το κακό της υπόθεσης είναι ότι πρέπει σε κάθε συσκευή να την πληρώσεις ξεχωριστά, κι αυτό σημαίνει 4,49€ για το iphone, 4,49€ για το ipad και 21,49€ για το mac. Ξέρω, ξέρω είναι βαρύ το φορτίο, αλλά αν πρέπει να αφήσεις κάποια απ’έξω ας είναι αυτή για το mac, μιας και το ipad μπορεί να το αντικαστήσει σε αυτό το κομμάτι. 

Πρόσφατα η ίδια η Apple συμπεριέλαβε το MoneyWiz στις νέες και αξιέπαινες εφαρμογές της για 8η φορά, τον Μάρτιο του 2013 και κάτι θα ξέρουν και αυτοί. Αυτή τη στιγμή έχει 4,5/5 αστέρια στο ελληνικό appstore και εγώ επειδή είμαι applας θα δώσω 5.