13 ή 15 ίντσες; Πόσο μετράει το μέγεθος σήμερα;

Από τον χρήστη esimeon, στις 5 November 2013

Με την έλευση των νέων MacBook Pro ακούστηκε ένα νέο όνομα στον χώρο. Αυτό του Crystalwell. Όλοι είχαμε ακούσει για τους Haswell επεξεργαστές. Οι περισσότεροι τους είχαμε δει να δουλεύουν στα νέα MacBook Air. Κάποιοι περιμέναμε υπομονετικά για την εισαγωγή τους στα νέα MacBook Pro. Εκεί ήρθε ο Crystalwell. Η διαφορά τους; Στα γραφικά. Και οι δύο επεξεργαστές φέρουν ενσωματωμένο τσιπ γραφικών που θα ικανοποιήσει τους περισσότερους χρήστες. Οι Haswell όμως “κουβαλάνε” την Iris κάρτα γραφικών και οι Crystalwell την Iris Pro.

Η Iris, ή αλλιώς η Intel HD 5100, μας προσφέρει 30% αναβαθμισμένες δυνατότητες σε “βαριές” γραφικά εφαρμογές σε σχέση με την Intel HD 5000 που φέρουν τα MacBook Air.

Η Iris Pro, ή αλλιώς Intel HD 5200, μας προσφέρει άλλο ένα 40%, συνολικά δηλαδή 70% καλύτερες επιδόσεις από την απλή Intel HD 5000 που φέρουν τα νέα MacBook Air. Τεχνικά η διαφορά τους οφείλεται στον νέο τύπο μνήμης που έχει η Iris Pro. Διαθέτει τη λεγόμενη eDRAM, η οποία καταφέρνει να ανταποκριθεί σε “βαριά” γραφικά χωρίς όμως να πληρώσει το τίμημα η μπαταρία του μηχανήματός μας.

Ο λόγος που συγκρίνω και τις δύο κάρτες (και κατά συνέπεια τα laptop) με τα MacBook Air είναι ότι τα Air βρίσκονται ήδη στην αγορά και είναι πιο πιθανόν για κάποιον να τα έχει δοκιμάσει…ιδίοις όμασι και να μπορεί έτσι να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Η αλήθεια είναι ότι για όποιον δεν παίζει παιχνίδια δεν είναι απαραίτητη η Iris Pro. Αυτό σημαίνει για το 95% των χρηστών Mac, οι οποίοι ή δεν είναι gamers, ή έχουν βρει άλλο τρόπο να ικανοποιούν την…καψούρα τους. Για το υπόλοιπο 5% των Mac Users, μέσα στο οποίο και ο γράφων…ας κάνουμε το σταυρό μας και ας ευχηθούμε να είναι ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα των 13’’, ώστε να μη χρειαστεί να τα σκάσουμε για τις 15’’ μόνο και μόνο για την κάρτα γραφικών (+800$ από τη βασική έκδοση των 13’’).

Για του λόγου το αληθές…

1. MacBook Pro 13” late 2013 με Crysis 3 (σε Windows/Bootcamp)  http://youtu.be/qKcV_of5znA

Δε συνιστώ σε κανέναν να εγκαταστήσει Windows σε αυτό το μηχάνημα. Θα είναι ιεροσυλία. Αλλά δείχνει τις δυνατότητες της Iris σε ένα από τα πιο “βαριά” παιχνίδια.

Spoiler: Σε 720p είναι κάτι παραπάνω από playable με Frames Per Second πάντα πάνω από 75. Μέχρι και σε 1080p ανάλυση είναι σχεδόν playable με FPS πάντα πάνω από 30. Σε retina ανάλυση δε βλέπεται. Γενικά είμαι ικανοποιημένος.

2. MacBook Pro 13” late 2013 με Counterstrike/BlackOps2/DOTA2  http://youtu.be/fjpIDyBtsRE

Spoiler: Το DOTA 2 ήταν γενικά playable ακόμα και σε μεγάλες αναλύσεις. Το Counterstrike παρομοίως. Το δε BlackOps 2 ήταν playable σε 1080p και όχι σε full retina ανάλυση. Επίσης αρκετά καλά.