Χρηματιστής τιμωρείται με 30 μήνες φυλάκισης κερδοσκοπώντας με την μετοχή της Apple.

Από τον χρήστη esimeon, στις 21 November 2013

Το καλύτερο έγκλημα είναι αυτό που δεν ανακλύπτεται ποτέ. 

Μάλλον αυτό θα σκέφτηκε και ο David Miller της (πρώην) Rochdale Securities. Λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Apple, στις 25 Οκτωβρίου, αποφάσισε να ρισκάρει. 

Περιμένοντας την μετοχή της Apple να ανέβει, χάρη στην ανακοίνωση των νέων iPad, “δανείστηκε” χρήματα της εταιρίας του για να αγοράσει μετοχές της Apple.  

Πήρε την εντολή ενός πελάτη του για 1625 μετοχές της Apple και…πρόσθεσε τρία μηδενικά, αγοράζοντας 1,6 εκατομμύρια μετοχές, αξίας ενός δισεκατομμρίου (!) δολαρίων – χρησιμοποιώντας τα λεφτά της εταιρίας του για ασφάλεια.

— Fortune

Το πλάνο ήταν να βγάλει το κέρδος του πελάτη του, να του το πληρώσει, και να κρατήσει τα υπόλοιπα για την τσέπη του. Το πρόβλημα εμφανίστηκε όταν η μετοχή της Apple δεν ανέβηκε, αλλά έπεσε! Ο Miller έχασε τα 30$ εκατομμύρια που απαιτούνταν για την αγορά των μετοχών, τα οποία ούτε αυτός, αλλά ούτε και η εταιρία του είχε. Η εταιρία χρεοκώπησε και αυτός παραπέμφθηκε σε δίκη. Με κάποιο περίεργο τρόπο κατάφερε να πείσει τους δικαστές ότι το έκανε λόγω χρεών και όχι λόγω απληστίας. Γι’ αυτό και “έφαγε” μόνο 30 μήνες και όχι 30 χρόνια. 

Το σχέδιο ήταν καλό, αλλά ο Miller ήταν άτυχος. Η ερώτηση που έρχεται στο μυαλό είναι αν τελικά η μετοχή είχε ανέβει, το κόλπο θα είχε περάσει απαρατήρητο;!