Ψίχουλα θα πληρώσει η Google για παράνομη χρήση ιδιωτικών δεδομένων.

Από τον χρήστη esimeon, στις 20 November 2013

Σύμφωνα με την απόφαση του δικσατηρίου της Νέας Υόρκης, η Google θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 17$ εκατομμυρίων σε 37 πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς παραβίασε την ιδιωτικότητα των πολιτών τους. 

Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στο 2011 και στο 2012, η Google άφηνε να περνάνε απαρατήρητα και χωρίς έγκριση από τον χρήστη “cookies” του διαφημιστικού γίγαντα DoubleClick, κάθε φορά που κάποιος έμπαινε στο site της google από το Safari. Τα cookies επιτρέπουν στην εκάστοτε εταιρία/υπηρεσία/ιστοσελίδα που έχει πρόσβαση να παρατηρεί την κίνηση του χρήστη. Γι’ αυτό το λόγο και είναι απαραίτητη η προειδοποίηση του χρήστη πριν από μια τέτοια ενέργεια.

Ελέγχοντας της κίνηση εκατομμυρίων ανθρώπων, χωρίς να έχουν επίγνωση για αυτό, η Google παραβίασε όχι μόνο την ιδιωτικότητά τους, αλλά και την εμπιστοσύνη τους.

— Eric Schneiderman, γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης

Εσκεμμένα ή όχι, η google εκμεταλεύτηκε το safari για να δώσει πρόσβαση του ιστορικού των καταναλωτών της στο DoubleClick και θα πληρώσει το αντίτοιμο. Βέβαια, 17$ εκατομμύρια είναι θέμα μερικών ωρών για τον κολοσσό των search engines, αλλά όπως φαίνεται, δεν μπορεί να του επιβληθεί μεγαλύτερο πρόστιμο.