Οι πρώτες εντυπώσεις με το iPhone 5S (μέρος 1) + Unboxing Βίντεο

Από τον χρήστη esimeon, στις 29 October 2013

Το νέο δημιούργημα της Apple έφτασε στα χέρια μου την Παρασκευή το βράδυ και αμέσως πήρα ένα backup τα πάντα από το iPhone 5 αλλά δε βιάστηκα να το κάνω erase. Οι ανασφάλειες μου φυσικά αποδείχθηκαν υπερβολικές καθώς όλα δούλεψαν άψογα, με τη διάφορα ότι το 5s είχε φορτωμένο το 7.0.2 και χρειάστηκε να κατέβει και πάλι.

Ευχάριστη έκπληξη, με τη νέα συσκευή, αποτέλεσαν τα πλήρη πακέτα iWork και iLife, από τα οποία είχα αγοράσει μόνο το Pages και το GarageBand. Αμέσως τα κατέβασα και τα εγκατέστησα και στο iPad (χε χε).

Πρώτες εντυπώσεις 

Το χρώμα Space Grey είναι νομίζω το καλύτερο από όλα αν και δεν καταλαβαίνω το νόημα του “space” στο όνομά του. Ομολογώ πως δεν έχω δει ακόμα το χρυσό από κοντά – παρ’ όλ’ αυτά πιστεύω πως ο διάδοχος του μαύρου χρώματος στο iPhone είναι ο καλύτερος.

Δεν θα βρείτε διαφορές στο φινίρισμα σ ε σχέση με το iPhone 5. Οι εμφανείς διαφορές όμως εντοπίζονται στον σένσορα του touch ID. Η πίεση του home button δίνει μια νέα αίσθηση και ένα διαφορετικό ήχο “κλικ” ο οποίος ακουστικά μοιάζει με το magic trackpad. Οι πιο παρατηρητικοί θα δουν το διπλό φλας καθώς και το επιπλέον μικρόφωνο δίπλα από την πίσω κάμερα.

Αρχικά, για χάρη του unboxing video, ξεκίνησα τη διαδικασία set up as new iPhone, όπως θα δείτε σύντομα. Στο τέλος της εγκατάστασης, το iPhone ζητάει να ρυθμίσετε ένα passcode. Χαρακτηριστικός είναι ο έλεγχος εάν ο κωδικός που βάζετε είναι εύκολος να … μαντευθεί (όπως θα δείτε στο βίντεο).

Touch ID

Κατόπιν, κάνει την εμφάνιση του το νέο touch ID. Η συσκευή ζητάει να προσθέσετε το αποτύπωμά σας το οποίο συνδέεται με το τετραψήφιο (ή πιο πολύπλοκο) κωδικό που έχετε εισάγει στο προηγούμενο βήμα. Με άλλα λόγια, η χρήση αποτυπωμάτων προϋποθέτει την ύπαρξη κλειδώματος με passcode.

Για να προστεθεί ένα fingerprint, η συσκευή σας ζητάει να τοποθετήσετε και να σηκώσετε 6-7 φορές το δάχτυλο που θα επιλέξετε (κατά προτίμηση τον αντίχειρα φυσικά), ενώ στη συνέχεια σας προτρέπει να ρυθμίσετε το κράτημα σας, έτσι ώστε να διαπιστώσει σε ποια γωνία θα “διαβάζει” τον αντίχειρά σας για το ξεκλείδωμα.

Η χρήση αποτυπωμάτων για το ξεκλείδωμα δεν είναι κάτι καινούριο, υπάρχει σε αρκετά laptop και tablet στη μορφή ειδικού αναγνώστη. Στην περίπτωση του iPhone 5S ο αναγνώστης αποτυπωμάτων όμως, λειτουργεί άψογα και αψεγάδιαστα. Είναι πραγματικά ένα τεχνολογικό αριστούργημα.

Με ένα πάτημα του home button, η συσκευή σας φέρνει στο lock screen και παρατηρείτε την απουσία του “slide to unlock”. Εφαρμόζετε τον αντίχειρα στον σένσορα touch ID και “ως δια μαγείας” η συσκευή σας ξεκλειδώνει. Εάν έχετε κάποια ειδοποίηση, ή από συνήθεια κάνετε τη γνωστή κίνηση ξεκλειδώματος, τότε το iPhone σας ζητάει το passcode. Και πάλι, εάν εφαρμόσετε τον αντίχειρά σας στο touch ID sensor, η συσκευή θα ξεκλειδώσει.

Προσέξτε όμως μην ξεχάσετε το passcode γιατί μετά από κάθε επανεκκίνηση ή απαιτείται να τον εισάγετε. Όπως επίσης και για  οποιαδήποτε αλλαγή στις ρυθμίσεις κλειδώματος.

Πιστεύω πως η πλειονότητα των χρηστών μετά από μερικές ημέρες θα απενεργοποιήσουν το passcode και κατά συνέπεια το touch ID, καθώς προσθέτει ένα επιπλέον βήμα όταν έχετε μια ειδοποίηση μηνύματος ή χαμένης κλήσης κλπ.

Ο επεξεργαστής Α7

Όσοι αναβαθμίζετε ή σκέφτεστε να αναβαθμίσετε στο iPhone 5s από το 5αρι μη κρατάτε την αναπνοή σας για την βελτιωμένη ταχύτητα. Δεν πρόκειται να παρατηρήσετε διαφορά εκτός εάν έχετε παρατηρητικότητα ρομπότ. Κάτι τέτοιο είναι λογικό αφού αφ’ ενός το iPhone 5 δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα ταχύτητας και αφ’ ετέρου δεν υπάρχουν καθαρά 64-μπιτες εφαρμογές σχεδιασμένες για τον Α7. 

Μάλιστα, για όσους γνωρίζουν, οι ήδη καθαρά 32-μπιτες εφαρμογές μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα ή να μη τρέχουν το ίδιο αποδοτικά σε 64-μπιτους επεξεργαστές κυρίως λόγω της ανάγκης προσομοίωσης της 32-μπιτης αρχιτεκτονικής από τον 64-μπιτο επεξεργαστή. Όσον αφορά τον συνεπεξεργαστή Μ7… αυτά τα ολίγα.

Στο επόμενο μέρος: αξίζει να αναβαθμίσετε στο 5S από το iPhone 5?