Νέο iWork για το iOS, ή αλλιώς γιατί το Office πρέπει να πεθάνει…

Από τον χρήστη esimeon, στις 24 October 2013

Σήμερα έγινε διαθέσιμη η νέα έκδοση του Pages για το iOS και για το OS X. Βέβαια, αυτή η σύντομη και λιτή παρουσίαση αφορά το iOS, μιας και ο γράφων μετράει τις μέρες αντίστροφα για να ασελγήσει πάνω στο νέο MacBook Pro. Όπως βλέπεις δεν θυμίζει σε τίποτα το παλιό Pages. Πάνε τα δέρματα και οι ραφές από τα παλιά. Τώρα έχουμε λευκό, λευκό και λίγο πορτοκαλί. Σαν παγωτό είναι το νέο look του Pages.

Αλλά είναι ένα γλυκό παγωτό. Πολύ όμορφο και ευχάριστο στο μάτι. Θυμίζει πολύ το Byword, και αυτό είναι καλό. Minimal ως το μεδούλι και με έμφαση στο περιεχόμενο. Όλα τα υπόλοιπα είναι στο περιθώριο. Κοντά σου είναι όλες οι γραμμές εργαλείων ώστε να τις χρησιμοποιήσεις για να μορφοποιήσεις το κείμενο, αλλά αρκετά μακριά ώστε να μη σε αποσπάνε από τη δουλειά σου. Ό,τι δηλαδή αγαπήσαμε στα προίόντα της Apple και μισούμε στο Word.

Αν θέλεις να ρίξεις μια πιο…ενδελεχή ματιά στο νέο Pages, κράτα τα παρακάτω:

  • Τα έτοιμα…προσχέδια/templates του Pages φτάνουν πλέον τα 60!
  • Η γραμμή εργαλείων ήρθε και προστέθηκε ακριβώς πάνω από το πληκτρολόγιο.
  • Μπορείς πλέον να επεξεργαστείς το κείμενό σου μαζί με κάποιον συνεργάτη σου. Στέλνεις link (το οποίο το συνδέει με το iCloud) και ο συνεργάτης σου το ανοίγει στον browser του. Οι αλλαγές του εμφανίζονται real time στο δικό σου έγγραφο και η συνεργασία σας γίνεται παιχνίδι, ασχέτως αν διαθέτει Windows, Mac, iOS ή Android.

Αν τέλος περιμένεις λίγο ακόμη για να αγοράσεις μια από τις νέες συσκευές της Apple, το Pages θα είναι διαθέσιμο…τζάμπα!

Όσον αφορά τη 2η σημαντική εφαρμογή του iWork, το Numbers, έχουμε αναβάθμιση και σε αυτό.

  • Λευκό, μίνιμαλ background.
  • Νέα διαγράμματα, τα οποία είναι interactive. Αυτό σημαίνει ότι πολύ εύκολα και απλά, με τη χρήση ενός κέρσορα, μπορείς να αλλάξεις τις αναλογίες τους.
  • Πάνω από 250 συναρτήσεις καθιστούν το Numbers την καλύτερη πρόταση στην επεξεργασία spreadsheet για φορητή συσκευή.

Οι επιλογές για την συνεργασία και τη δυνατότητα διαμοιρασμού αρχείων είναι παρούσα και εδώ, όμοια με αυτήν του Pages.

Τέλος το Keynote, είναι εδώ με:

  • Νέα transitions/εφέ για εναλλαγή των slides, τα οποία είναι πολύ πιο εντυπωσιακά.
  • Περισσότερα θέματα για να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει.
  • Και τη στάνταρ (όπως κατάλαβες μέχρι τώρα) επιλογή για διαμοιρασμό αρχείων και συνεργασία πολλών ατόμων σε ένα έγγραφο.

Και έρχομαι στο ένα και μοναδικό, αλλά πολύ σοβαρό, ελλάτωμα του Keynote, το οποίο είναι παρών και στην iCloud εκδοχή του. Δεν υπάρχουν εφέ για τα αντικείμενα μέσα σε κάθε slide. Δεν μπορείς να επέμβεις στον τρόπο με τον οποίο θα εμφανιστεί μια εικόνα, ένας πίνακας, ή ακόμα και το κείμενο που θα βάλεις στο slide σου. Κάτι που καθιστά το Keynote…λειψό. Ας ελπίσουμε να γίνει πιο πλήρες σύντομα, μιας και η έκδοση του Keynote για το OS X είναι απίστευτη και πολλές κλάσεις ανώτερη του Powerpoint.

Microsoft Office must die…

 

Published

Updated

Author

esimeon

Tags

Categories

Apps