Επιμένω: οι πιο σημαντικές τεχνολογικά αλλαγές είναι…

Από τον χρήστη esimeon, στις 24 October 2013

Ρισκάροντας να φάω κράξιμο από τους συνεργάτες μου, θα ήθελα να εκφράσω την άποψή μου που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια του WWDC και επισημοποιήθηκε με το πρόσφατο event. 

Μεθυσμένοι όπως είναι όλοι από την παρουσίαση του iPhone 5S, την κυκλοφορία του iOS 7 και των νέων και βελτιωμένων iPad, θα ήθελα να κάνω τη διαφορά και να αρθρώσω το τι πραγματικά πιστεύω ότι είναι οι σημαντικές  τεχνολογικά αλλαγές που είδαμε τους τελευταίους μήνες από την Apple.

1. Το iWork for iCloud  

Ναι κι όμως. Ήταν το μοναδικό που έκανε τον “παλαβό” Steve Wozniak να χειροκροτήσει και να αναγνωρίσει τη δουλειά της εταιρίας που συν-ίδρυσε.  Κάτι που δεν κατάφερε κανείς άλλος μέχρι τώρα, το είδαμε στην παρουσίαση του WWDC και μείναμε άναυδοι (εγώ προσωπικά). Πλήρεις εφαρμογές γραφείου (επεξεργαστής κειμένου – λογιστικό φύλλο – παρουσιάσεις) να τρέχουν σε όλους τους μοντέρνους browser είτε Mac είτε PC. Το θεωρείτε λίγο; Αν χρειαστεί να κάνετε αλλαγές τελευταία στιγμή σε μια παρουσίαση/κείμενο και ο υπολογιστής που παρουσιάζετε δεν έχει συμβατό πρόγραμμα επεξεργασίας τι κάνετε;

Πέρα από αυτό, η Apple διατείνεται ότι παρουσιάζει πλήρη σημβατότητα σε όλο το φάσμα των συσκευών της, είτε  Mac είτε iOS (λέγε με Total Cloud Compatibility). Δεν πρόκειται δηλαδή να υπάρξει κάποιο feature που να λειτουργεί στον desktop σας και όχι στο iPad σας. Εξαιρετικό! Και ναι, οι νέες εφαρμογές Pages/Numbers/Keynote είναι φανταστικές στο iOS 7 αλλά και το Mavericks.

2. Οι βελτιώσεις “κάτω από το καπό” και το Mavericks στο σύνολό του 

Πριν λίγα χρόνια ένας συνεργάτης μου είχε πει: ο ρυθμός εξέλιξης των μπαταριών δεν ακολουθεί σε καμία περίπτωση το ρυθμό εξέλιξης της τεχνολογίας των φορητών συσκευών. Οι μπαταρίες και η απόδοσή τους είναι σημείο που πονάνε οι εταιρείες τεχνολογίας.

Φυσικά και συμφωνείτε, εκτός αν ζείτε κάτω από καμία πέτρα. Οι αμέτρητες βελτιώσεις που  παρουσιάζει το Mavericks στους τομείς κατανάλωσης και εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων (σε συνεργασία με τα τσιπ της Intel βέβαια) κάνουν την σχεδιαστική ανανέωση του iOS να μοιάζει με παιχνιδάκι (ναι το είπα).

Οι βελτιώσεις και οι επιπλέον δυνατότητες (Finder Tabs, Safari, Maps, Calendar, iBooks, iCloud Keychain, Tags) είναι ουσιώδεις και αποδεικνύουν περίτρανα πόση σημασία έχει το customer feedback για την Apple και πόσο σημαντικά προϊόντα μπορεί να δώσει. Και τώρα συνειδητοποιώ ότι σας γράφω από Mountain Lion και τρέχω να κάνω την αναβάθμιση σε Mavericks η οποία είναι … δωρεάν.

Ναι καλά ακούσατε. Η Apple έχει φτάσει πλέον και τα Mac της στο σημείο των συσκευών iOS. Δωρεάν παροχή λειτουργικού συστήματος και επιθετική στρατηγική τιμών (μείωση τιμών Macbook) με σκοπό την μεγαλύτερη διείσδυση στο κοινό και απόκτηση μεριδίου αγοράς.  Άσχημα νέα για τους ανταγωνιστές οι οποίοι παλεύουν να αναβαθμίσουν σε WIndows 8.1 τις συσκευές τους. 

Υπάρχει αρκετός χώρος  στη βιομηχανία αυτή για όλους. Καλύτερος όμως μπορεί να είναι μόνο ένας.